Budget-bed.nl
De Ronde Venen krijgt een kinderraad

De Ronde Venen krijgt een kinderraad


Geplaatst op: 5 juli 2019

De Ronde Venen krijgt een kinderraad. De kinderraad bestaat uit een lesprogramma voor kinderen van groep 7 over democratie en politiek. Onderdeel van de lessen is dat de kinderen zelf een voorstel maken en verdedigen in de kinderraad. Hierin zit een afvaardiging van scholen uit de gemeente. De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor het voorstel dat de meeste stemmen krijgt.

Alle groepen 7 uit De Ronde Venen kunnen deelnemen aan de kinderraad. Voor de leerkrachten is er een kant-en-klaar lespakket beschikbaar. Dat is speciaal samengesteld voor De Ronde Venen. Met onder andere gastlessen van raadsleden en wethouders en het inrichten van een stembureau. Daarnaast maken zij in de klas een voorstel dat voor veel kinderen geschikt en beschikbaar is. Tijdens de lessen oefenen ze in presenteren van hun voorstel en debatteren. Voor de uitvoering van het voorstel heeft de gemeenteraad 5000 euro beschikbaar gesteld.

Meedoen in samenleving
Wethouder Kiki Hagen (Jeugd): ,,In het lesprogramma maken de kinderen kennis met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit. Ze leren vaardigheden en houding die ze nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Dat vinden we als gemeente belangrijk. Het is een manier om kinderen actief bij de lokale democratie te betrekken.’’
 
Voorstel met meeste stemmen wordt uitgevoerd
De deelnemende groepen 7 bereiden tijdens de lessen een voorstel dat wordt besproken in de kinderraad. Scholen die meedoen vaardigen deelnemers af aan de kinderraad. Tijdens de dag van de kinderraad vergaderen de delegaties over de voorstellen. Het voorstel met de meeste stemmen wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Wethouder Hagen hoopt van harte dat zoveel mogelijk basisscholen zich aanmelden voor het lespakket. Begin september overhandigt ze de docentenhandleiding en het werkboek voor de leerlingen aan een aantal scholen. Scholen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Ilona Verheul, i.verheul@derondevenen.nl


Laatst bewerkt op: 5 juli 2019 13:15

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen krijgt een kinderraad

De Ronde Venen krijgt een kinderraad. De kinderraad bestaat uit een lesprogramma voor kinderen van groep 7 over democratie en politiek. Onderdeel van de lessen is dat de kinderen zelf een voorstel maken en verdedigen in de kinderraad. Hierin zit een afvaardiging van scholen uit de gemeente. De gemeenteraad heeft … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: