Dorpjes; behalve gezelligheid en een groot 'ons kent ons' gevoel, hebben ze vaak één overeenkomt: het dorpsfeest. De bevolking van een gemiddeld dorp kijkt er vaak het hele jaar al naar uit. De rest van de inwoners zijn ondertussen wekelijks bezig met de organisatie.
Zo ook in De Kwakel, een dorpje met bijna 4000 inwoners, waar het 'Polderfeest' nog maar net is afgelopen, is het alweer tijd voor de maarliefst 67ste editie van het grootste evenement in het kleine maar gezellige dorp: de Kermisoptocht.
Net onder de rook van Amstelveen ontmoet ik een groep enthousiaste 'bouwers' die druk doende zijn met de bouw van hun praalwagen, of gewoon 'kermiskar' zoals het hier genoemd wordt. Het thema van de kar mogen we niet publiceren in verband met de concurrentie, want in totaal doen er ruim 40 groepen mee, wat het totaal aantal deelnemers op zo'n 1400 brengt.
Er is geen hiearchie in de bouwgroep en alle werkzaamheden lijken ongestructureerd plaats te vinden, toch zie je het eindresultaat steeds dichterbij komen. Iemand van de schilderploeg legt zijn roller opzij en doet een rondje bier: "Ook een biertje, meneer de journalist?". Ik pak het flesje dat vol stof zit aan en omdat de heren het werk even lijken neer te leggen, is het tijd om wat vragen te stellen.
Wat is jullie drijfveer om hier elke week weer zoveel tijd in te steken?
Even kijken de heren elkaar aan. "De eerste plaats halen! En gezelligheid en een biertje drinken natuurlijk", vertelt de eerste; "..maar een podiumplek is eigenlijk al tof genoeg.", vult de ander snel aan. Het is mij al snel duidelijk dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar dat de hoofdprijs toch wel een zeker statussymbool in het dorp is.
Zijn er speciale eisen om mee te mogen doen?
"We moeten sinds kort een hek om de kar maken, dat maakt het uitwerken van een idee niet echt eenvoudig", aldus iemand die gezien de laag eelt op zijn handen duidelijk niet in de schildersploeg zit. "Verder valt het wel mee, het is denk ingewikkelder om alles te organiseren dan mee te doen."
Het is inderdaad een landelijke trend: De bouwers van praalwagens en de organistatie krijgen steeds meer te maken met regels. Ongelukken, zowel kleine als grote, in soorgelijke optochten of evenementen zorgen voor een steeds grotere en complexere regelgeving. Deze regels komen voornamelijk van gemeentes en verzekeraars en zijn vaak een doorn in het oog van de optochtdeelnemers die vooral een groot verantwoordelijkheidsgevoel van nostalgie en traditie koesteren.
Jullie drinken veel pils tijdens de optocht? Is dat niet gevaarlijk?
Even volgt een stilte, dan volgt hard gelach: "Tja, een kermisoptocht zonder bier, dat kan gewoon niet!", zegt de kleinste van het stel. De rest valt hem bij: "Het zou inderdaad erg gek zijn, geen bier op de kar, maar de jongeren onder de 18 moeten wel, dus we mogen niet klagen denk!?".
Na weer een korte stilte pakt langzaamaan iedereen het werk weer op. Dan roept de grootste van de groep met een Kwakels accent, terwijl hij de lege flesjes in een bierkrat zet: "Joh, dan drinken we toch gewoon wijn!".
De kermisoptocht in de Kwakel is dit jaar op 3 september; meer informatie vindt u op polderfeest.nl.