001 -Brouwer Transport
Burgemeester Heiliegers sluit zich aan bij Burgemeesters voor Vrede

Burgemeester Heiliegers sluit zich aan bij Burgemeesters voor Vrede


Geplaatst op: 10 september 2019

Burgemeester Pieter Heiliegers is na Haarlemmerliede en Spaarnwoude ook op zijn burgemeesterspost in Uithoorn lid geworden van Burgemeesters voor Vrede (Mayors for Peace). Burgemeesters voor Vrede is een wereldwijd netwerk van burgemeesters die het initiatief steunen om tot totale afschaffing van kernwapens te komen. Op maandag 9 september vond de officiële aanmelding plaats waar ook Bert Sweerts vanuit Mayors for Peace bij aanwezig was.

Lidmaatschap is volgens de burgmeester van Uithoorn een belangrijk signaal als het gaat om het bevorderen van de internationale solidariteit. ,,Burgemeesters hebben verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun inwoners. Door lid te worden spreken wij ons uit voor een vreedzame wereld,” aldus Heiliegers.

Op 6 en 9 augustus 1945 werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki getroffen door atoombommen, waardoor beide steden vrijwel volledig werden vernietigd. Duizenden levens gingen verloren en ook nu zijn de effecten nog voelbaar op emotioneel niveau. Om er voor te zorgen dat een dergelijke tragedie geen tweede keer wordt herhaald, streven Hiroshima en Nagasaki ernaar om de wereld te informeren over de onmenselijke wreedheid van kernwapens en sporen constant aan tot de totale afschaffing van deze wapens.

Op 24 juni 1982, tijdens de tweede Speciale Zitting van de Verenigde Naties over Ontwapening in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, stelde Takeshi Araki, de toenmalige burgemeester van Hiroshima, voor een programma op te zetten om samenwerking tussen steden voor de totale afschaffing van kernwapens te promoten. Dit voorstel bood steden een manier om nationale grenzen te overschrijden en samen te werken om aan te dringen op nucleaire ontwapening. De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki riepen burgemeesters wereldwijd op om dit programma te steunen. Het kreeg de naam ‘Mayors for Peace’. Inmiddels hebben 7668 burgemeesters wereldwijd zich aangesloten. In Nederland zijn dat zo’n 150 burgemeesters die hun sympathie hebben uitgesproken. Burgemeesters overigens van diverse politieke partijen alsook partijloze burgemeesters.


Laatst bewerkt op: 10 september 2019 08:28

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Burgemeester Heiliegers sluit zich aan bij Burgemeesters voor Vrede

Burgemeester Pieter Heiliegers is na Haarlemmerliede en Spaarnwoude ook op zijn burgemeesterspost in Uithoorn lid geworden van Burgemeesters voor Vrede (Mayors for Peace). Burgemeesters voor Vrede is een wereldwijd netwerk van burgemeesters die het initiatief steunen om tot totale afschaffing van kernwapens te komen. Op maandag 9 september vond de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: