001- Uithoorn
Uithoorn zwaar teleurgesteld: “Er wordt nog steeds niet naar ons geluisterd”

Uithoorn zwaar teleurgesteld: “Er wordt nog steeds niet naar ons geluisterd”


Geplaatst op: 19 oktober 2019

 

De speciale raadsvergadering over Schiphol eindigde donderdagavond 17 oktober in een grote teleurstelling voor bewoners van Uithoorn. Met mondkapjes tegen fijnstof op liet de uitpuilende publieke tribune weten: ‘genoeg is genoeg!’. Maar de meerderheid van de raad - Gemeentebelangen, VVD en CDA - had daar geen boodschap aan. Ze vinden dat Schiphol verder mag groeien in aantallen, maar willen wel praten over hinderbeperking.

Daarmee werden de resultaten van de enquête , die de raad zelf had georganiseerd, volkomen genegeerd. Uit die enquête blijkt zonneklaar dat voor de meeste Uithoornaars de maat vol is. 83% van de inwoners, dus 24.000 Uithoornaars, hebben last van de vele startende en dalende vliegtuigen over hun huis. Vaak honderden per dag, om de minuut. Inwoners vertelden tijdens de gemeenteraad over hoe het toegenomen vliegverkeer hun leven onmogelijk maakt. Schrijnende voorbeelden van kinderen van 5 en 8 jaar die huilend naar beneden komen omdat ze niet kunnen slapen van het lawaai. Bewoners die zich weggepest voelen en na 20 jaar wonen in een leuk huis het liefste willen verhuizen, maar daar het geld niet voor hebben. Al die verhalen ten spijt waren de raadsleden niet in staat om over de eigen politieke schaduwen heen te springen. Daarom kwam er geen gezamenlijke motie tegen het plan van Minister van Nieuwenhuizen om te groeien naar 540.000 vliegbewegingen.

Feit is dat de groei van Schiphol vooral op de Aalsmeerbaan terecht is gekomen. Dat is tegen alle afspraken in. De afgelopen 10 jaar groeide Schiphol jaarlijks gemiddeld met 1,7%, maar op de Aalsmeerbaan ging het van 60.000 naar 100.000 vliegbewegingen. En de hinderbeperking die was afgesproken werd niet geleverd. Groei naar 540.000 vluchten betekent tientallen vluchten extra per dag over de toch al zwaar gehinderde buurten. Vooral voor 7:00 u ’s morgens en in de late avond.

Samen met Gemeentebelangen, wiens wethouder verantwoordelijk is voor het dossier, bleven VVD en CDA vasthouden dat zij niet het aantal vliegbewegingen wilden beperken maar de hinder: “meer vliegen kan met minder hinder”. Zij geven de Minister nog steeds het voordeel van de twijfel, ondanks de resultaten uit het verleden. Andere partijen, zoals PvdA, DUS!, DURF! en Ons Uithoorn waren kritischer. Hun voorstel om een keihard ‘nee’ te laten horen om zo de belangen van bewoners beter te beschermen haalde het niet.

PUSH voelt zich gesteund door de 83% inwoners die overlast ervaren en die zich niet door de raadsleden gehoord voelen. Daarom blijven wij PUSHEN.

Laatst bewerkt op: 19 oktober 2019 08:51

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uithoorn zwaar teleurgesteld: “Er wordt nog steeds niet naar ons geluisterd”

  De speciale raadsvergadering over Schiphol eindigde donderdagavond 17 oktober in een grote teleurstelling voor bewoners van Uithoorn. Met mondkapjes tegen fijnstof op liet de uitpuilende publieke tribune weten: ‘genoeg is genoeg!’. Maar de meerderheid van de raad - Gemeentebelangen, VVD en CDA - had daar geen boodschap aan. Ze … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: