001 - Escaperoom aglemeen
Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?

Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?


Geplaatst op: 2 december 2019

De energierekening gaat elk jaar omhoog. Ook in 2020 zal energie weer duurder worden. Zo wordt gas duurder en stroom juist goedkoper. Gelukkig kunnen inwoners uit Mijdrecht, Aalsmeer en Uithoorn de op een aantal manieren besparen op de energierekening.

Gas duurder, stroom goedkoper

Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, wordt de belasting op gas verhoogd en die op stroom juist verlaagd. Zo zal de energiebelasting op gas worden verhoogd met 5,5 eurocent per m3. Na 2020 zal de energiebelasting stapsgewijs verhoogd worden met in totaal 20 eurocent per m3. De belasting op elektriciteit zal worden verlaagd met 2,7 eurocent per kWh en daarna stapsgewijs verlaagd worden met in totaal 7,34 eurocent per kWh. Daarnaast worden de tarieven van de Opslag Duurzame Energie (ODE) aangepast. Deze heffing is door de overheid ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Vooral bedrijven met een groot energieverbruik zullen meer gaan betalen. Op dit moment betalen bedrijven 50 procent van de totale ODE lasten en de burgers de andere helft. Vanaf 2020 zullen bedrijven twee derde deel voor hun rekening nemen. Volgens de overheid zullen Nederlandse huishoudens in 2020 ongeveer 100 euro minder belasting gaan betalen.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Omdat de belasting op gas omhoog gaat, wordt het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Een goede manier om veel energie en geld te besparen is het isoleren van de woning. Op deze manier hoeft er minder gestookt te worden, waardoor de energierekening lager wordt. Woningeigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te nemen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Aangezien zonnepanelen steeds goedkoper worden, is het ook een aantrekkelijke optie om

te investeren in zonnepanelen. Op deze manier produceren woningeigenaren hun eigen duurzame stroom. Ze zijn niet meer afhankelijk van de (stijgende) tarieven van de energieleveranciers. Daarnaast kunnen eigenaren van zonnepanelen tot 2023 profiteren van de salderingsregeling. Als zij meer energie terugleveren dan verbruiken, dan ontvangen de bewoners ook nog een terugleververgoeding. Deze vergoeding is per energieleverancier verschillend. Door energie vergelijken kan de eigenaar zien welke energieleverancier de hoogste vergoeding biedt.

Tips om nog meer energie te besparen

Woningeigenaren hebben helaas geen invloed op de overheidsheffingen en netbeheerkosten, maar wel op de leveringskosten. Hierdoor kunnen overstappers honderden euro's per jaar besparen. Regelmatig energie vergelijken blijft dus lonen, ook in 2020. Daarnaast kan men ook door een aantal kleine aanpassingen in het gedrag een hoop energie besparen. Zo kunnen bewoners door 5 minuten te douchen wel 90 kilo CO2 per jaar besparen. Ook kan men 85 euro per jaar op de energierekening besparen door de verwarming standaard een graad lager te zetten. Tot slot is het verstandig om elke dag de ramen open te zetten, het liefst een kwartier of langer. Op deze manier komt er droge en koude lucht naar binnen die beter te verwarmen is. Hiermee bespaart men al snel 5 tot 6 m3 gas per jaar.


Laatst bewerkt op: 3 december 2019 19:28

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?

De energierekening gaat elk jaar omhoog. Ook in 2020 zal energie weer duurder worden. Zo wordt gas duurder en stroom juist goedkoper. Gelukkig kunnen inwoners uit Mijdrecht, Aalsmeer en Uithoorn de op een aantal manieren besparen op de energierekening. Gas duurder, stroom goedkoper Nederland moet uiterlijk in 2050 van het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: