001- Uithoorn
Gemeente De Ronde Venen zorgt voor goed leerlingenvervoer

Gemeente De Ronde Venen zorgt voor goed leerlingenvervoer


Geplaatst op: 10 december 2019

De Kinderombudsman ontvangt regelmatig vragen en klachten over leerlingenvervoer. Daarom stelde de Kinderombudsman tien uitgangspunten op waarmee gemeenten hun beleid, besluitvorming en uitvoering van het leerlingenvervoer kunnen verbeteren. Deze uitgangspunten staan omschreven in het rapport ‘Als de weg naar passend onderwijs niet passend is’. Gemeente De Ronde Venen voldoet aan alle tien uitgangspunten die staan beschreven in het rapport waardoor haar leerlingenvervoer in overeenstemming is met het Kinderrechtenverdrag.
 
Sommige kinderen zijn afhankelijk van leerlingenvervoer om op school te komen. De Kinderombudsman ontvangt al jaren vragen en klachten over dit type vervoer. Ook constateert de organisatie dat de huidige manier waarop gemeenten omgaan met leerlingenvervoer tot gevolg heeft dat sommige kinderen geen toegang hebben tot voor hen passend onderwijs. Bij veel gemeenten is er gebrek aan maatwerk en staan praktische en financiële aspecten boven het belang van het kind. Daarom stelde de Kinderombudsman tien uitgangspunten op waarmee gemeenten hun leerlingenvervoer kunnen verbeteren.
 
Gemeente De Ronde Venen bekeek hoe de tien uitgangspunten zich verhouden tot hun beleid, aanbesteding en uitvoering van leerlingenvervoer. Wethouder Kiki Hagen: “Bij elke leerling gaan we uit van maatwerk. Ons beleid en de uitvoering is op veel punten ruimer dan het wettelijk minimum.” Ouders van leerlingen die zelfstandig met het openbaar vervoer reizen hoeven bijvoorbeeld geen eigen bijdrage te betalen. Aan leerlingen die zelfstandig kunnen reizen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs bezoeken die verder liggen dan 12 kilometer, verstrekt de gemeente een openbaar vervoervergoeding. Daarnaast biedt de gemeente leerlingen (waarvoor dit mogelijk is) de mogelijkheid om samen met iemand van Handjehelpen te oefenen met zelfstandig leren reizen. En  krijgen ouders van leerlingen die gebruik maken van taxivervoer ook de mogelijkheid om dit te combineren met het zelf halen en brengen van hun kind. Als zij meer dan de helft van de ritten hun kind vervoeren dan ontvangen zij hiervoor een vergoeding terwijl de plek in de taxi ook bezet blijft.
 
Kiki Hagen: “Dit doen wij als gemeente zodat kinderen zoveel als mogelijk zelfstandig leren reizen, wat bijdraagt aan hun zelfredzaamheid in hun verdere leven. Daarnaast zijn ouders, op een manier die het beste bij hen past, betrokken bij de rit van en naar school.” Om het beleid en de uitvoering steeds te verbeteren vraagt de gemeente ouders en leerlingen jaarlijks naar hun ervaringen in het vervoer. Het rapport ‘Als de weg naar passend onderwijs niet passend is’ is te downloaden op de website van de gemeente De Ronde Venen: www.derondevenen.nl/rapport.

Laatst bewerkt op: 10 december 2019 17:20

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente De Ronde Venen zorgt voor goed leerlingenvervoer

De Kinderombudsman ontvangt regelmatig vragen en klachten over leerlingenvervoer. Daarom stelde de Kinderombudsman tien uitgangspunten op waarmee gemeenten hun beleid, besluitvorming en uitvoering van het leerlingenvervoer kunnen verbeteren. Deze uitgangspunten staan omschreven in het rapport ‘Als de weg naar passend onderwijs niet passend is’. Gemeente De Ronde Venen voldoet aan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: