001 -Family
Holocaustmonument Levenslicht in het raadhuis

Holocaustmonument Levenslicht in het raadhuis


Geplaatst op: 15 januari 2020

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij slachtoffers uit de gemeente Aalsmeer, is van 22 tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Burgerzaal in het raadhuis van Aalsmeer. Het tijdelijke monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.
 
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Aalsmeer zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
 
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Vanaf woensdag 22 januari is het tijdelijke monument Levenslicht te bekijken in de Burgerzaal van het raadhuis tijdens de reguliere openingstijden. Op 26 januari is de Nationale Holocaust Herdenking en op 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Op die dagen is er een extra openstelling van het raadhuis van 19.00-21.00 uur om het tijdelijk monument te bezoeken. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari. 


Laatst bewerkt op: 15 januari 2020 14:57

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Holocaustmonument Levenslicht in het raadhuis

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij slachtoffers uit de gemeente Aalsmeer, is van 22 tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Burgerzaal in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: