001 -Family
Lezing: Wiskundige patronen in de natuur

Lezing: Wiskundige patronen in de natuur


Geplaatst op: 26 januari 2020

4 februari, 20 uur NME centrum Wilnis, een lezing bij IVN over de wiskundige patronen in de natuur.

De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem georganiseerd zijn is opvallend.

De spiraalvormige structuur is duidelijk herkenbaar. Zou daar een soort ordeningsprincipe achter zitten. Het antwoord is simpelweg Ja! Tijdens de lezing wordt ingegaan op de herkomst van deze structuren en het wiskundige verband en waar je dit allemaal tegen kunt komen. Het begrip gouden hoek speelt een belangrijke rol in deze merkwaardige fenomenen.

Verder besteden we aandacht aan de symmetrie in de natuur. In honingraten is duidelijk een zeskantige vorm te herkennen, net zoals overigens bij basaltblokken en de huidschubben van reptielen. We gaan in op de merkwaardige tekeningen die je op de huid van verschillende dieren aan kunt treffen en gaan op zoek naar een verklaring daarvoor. Hier komen we de briljante Britse wetenschapper Alan Turing tegen, die in de jaren 50 een aanzet gaf voor het begrijpen van al deze ingewikkelde patronen. Kortom, een avond om niet te missen.

 

De lezing begint om 20.00 uur in het NME-centrum De Woudreus, De zaal is open vanaf 19.45 uur. Er wordt een 'vrijwillige' bijdrage gevraagd van 2.50 euro. Voor meer informatie: Tinok van Hattum, 0297534562.

Wil je lezingen en excursies in en over de natuur in je buurt steunen wordt dan lid of donateur van je plaatselijke IVN afdeling. Zie ook www.ivn.nl/ afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. 


Laatst bewerkt op: 26 januari 2020 23:53

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Lezing: Wiskundige patronen in de natuur

4 februari, 20 uur NME centrum Wilnis, een lezing bij IVN over de wiskundige patronen in de natuur. De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem georganiseerd zijn is opvallend. De spiraalvormige structuur is duidelijk herkenbaar. Zou daar een soort ordeningsprincipe achter zitten. Het antwoord is simpelweg Ja! Tijdens de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: