001 - Escaperoom aglemeen
Commissaris van de Koning enthousiast bij Radio Aalsmeer

Commissaris van de Koning enthousiast bij Radio Aalsmeer


Geplaatst op: 29 januari 2020

Woensdag 22 januari bezocht Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, de Radio Aalsmeer-studio. Hij woonde de workshop ‘Nieuws = Nieuws. Toch?’ bij, georganiseerd door Meer.doc met hulp van medewerkers van de lokale radio-omroep. De workshop is bedoeld voor brugklassers van middelbare scholen om meer inzicht te krijgen in (nep)nieuws en cyberpesten. In de studio waren leerlingen van het Alkwin Kollege te gast. 
 
Workshop van belang
Ze mochten diverse vragen afvuren en vroegen onder andere wat een commissaris doet, of hij wel eens met nepnieuws en cyberpesten te maken had en wat je daar tegen kan doen. Na ongeveer een uur verliet Van Dijk de studio na nogmaals benadrukt te hebben hoe belangrijk deze workshops zijn. Hij hoopt dat er nog heel veel workshops gaan volgen. En niet zonder reden: nepnieuws en cyberpesten zijn immers ‘trending topics’ in Nederland. “Heel goed dat onderwerpen als nepnieuws en cyberpesten worden geagendeerd,” aldus de commissaris.
 
Gevolgen cyberpesten keihard
Van Dijk: “De gevolgen van cyberpesten zijn keihard. Want het gevolg van één keer een foto plaatsen is misschien dat ‘ie er nooit meer af gaat’. En dan ben je nu twaalf jaar en kom je later bij mij solliciteren voor een baan…. dan wordt er gegoogled op je naam en dan komt die foto dus terug. En als dat dan ook nog eens buiten jou om gebeurt, omdat iemand bij toeval een foto van jou heeft weten te bemachtigen, ja dan is de schade best groot. Ik denk dat het misschien weleens onderschat wordt hoe hard (cyber)pesten overkomt.”
 
Over nieuws en nepnieuws
“Er is ook onderscheid tussen nep en nep. Je kunt je voorstellen dat een journalist iets schrijft, maar eigenlijk een beetje verzuimd heeft de andere kant ook te belichten. Wederhoor noemen ze dat. Luisteren naar beide partijen, want is het allemaal wel waar? Is het niet te gekleurd vanuit één kant belicht? Maar ik denk dat er soms ook echt nepnieuws bestaat. Zoals over het klimaat. Als je alle nieuws dat daarover gaat bekijkt, dan is het denk ik heel erg lastig om eruit te halen wat nou echt is en wat nep is. Niet alleen voor jongeren maar voor iedereen. Wat is waar? ‘Nieuws = Nieuws. Toch?’ In de politiek hebben we hier regelmatig mee te maken. Nieuws berust niet altijd op de waarheid,” aldus de commissaris van de Koning.


Laatst bewerkt op: 29 januari 2020 05:30

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Commissaris van de Koning enthousiast bij Radio Aalsmeer

Woensdag 22 januari bezocht Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, de Radio Aalsmeer-studio. Hij woonde de workshop ‘Nieuws = Nieuws. Toch?’ bij, georganiseerd door Meer.doc met hulp van medewerkers van de lokale radio-omroep. De workshop is bedoeld voor brugklassers van middelbare scholen om meer inzicht te krijgen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: