HandjeHelpen

Toestemming “graven door privégrond” noodzakelijk om aansluiten glasvezelnetwerk


Geplaatst op: 1 februari 2020

Glasvezel buitenaf is vorig jaar gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Groene Hart. Het gebied is geografisch opgesplitst in elf deelgebieden en in de eerste deelgebieden is aannemer BAM druk bezig met de aanleg. Zoals veel inwoners inmiddels weten is de aanleg in Groene Hart een grote uitdaging. Het is een waterrijk gebied en de vele dijken maken de aanleg niet makkelijk. Naast deze complexiteit, lijkt nu de aanleg te stagneren omdat een groot aantal inwoners niet reageert op het verzoek toestemming te geven voor graafwerkzaamheden door hun privégrond. 

Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf vertelt waarom het belangrijk is dat inwoners reageren: “Het uitgangspunt van Glasvezel buitenaf is én blijft dat wij álle inwoners die een abonnement hebben afgesloten aansluiten. Het probleem is alleen dat bij het uitblijven van de benodigde toestemming, de graafploegen simpelweg niet alle adressen kunnen bereiken. Dit betekent dat we deze adressen niet kunnen aansluiten op het netwerk. Bij deze wil ik inwoners dan ook dringend vragen om te reageren op de herhaalde verzoeken vanuit BAM. We hopen écht dat inwoners zich realiseren dat één enkele “weigering” kan betekenen dat een hele straat niet kan worden aangesloten. Hebt u vragen of wilt u in gesprek hierover? Neem contact op met de BAM!”

Graven door privégronden

Om adressen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, moet de aannemer in bepaalde situaties door privégrond graven. Een van de redenen hiervoor is dat de eisen voor de aanleg door dijken strikter zijn geworden en het Waterschap alternatieve routes eist. Om de kabels toch te kunnen leggen is de aannemer genoodzaakt om (deels) door privégrond te graven.

Volgens de Telecomwet heeft de BAM graafrecht voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in privégrond. Wel moeten zij eerst met de bewoner overeenstemming bereiken over wanneer, hoe en waar zij gaan aanleggen; de wettelijke gedoogplicht. In de eerste vier deelgebieden gaat het al om ruim 1000 adressen waar deze situatie speelt. Het blijkt lastig om met alle individuele perceeleigenaren tot een overstemming te komen.

Gebruiksrecht

Aannemer BAM heeft inwoners waar zij door privégrond moeten graven een brief gestuurd. Hierin vragen zij om gebruiksrecht van de grond, waarin kabels van het glasvezelnetwerk komen. Dit gebruiksrecht geldt voor het plaatsen, onderhouden en vervangen of verwijderen van glasvezelkabels. Ook geven zij inzicht in de ligging van het toekomstige netwerk op het perceel van de aangeschreven inwoner.

Indien gewenst kan de BAM meer informatie geven, bijvoorbeeld over de grootte van de sleuf die gegraven moet worden, de boringen die eventueel nodig zijn of over hoe de tuin wordt hersteld na de werkzaamheden. Inwoners die hierover meer willen weten of in gesprek willen over het voorgestelde tracé, kunnen contact opnemen met de BAM.

Weinig respons

In de brief vraagt BAM akkoord te geven op de gedoogverklaring en tekening en deze ondertekend te retourneren. Ook Glasvezel buitenaf doet er alles aan om de toestemming te krijgen. Helaas is de respons erg laag en hiermee komt de voortgang van de aanleg in gevaar. Zonder toestemming van de grondeigenaren kan de BAM niet verder graven.

Laatst bewerkt op: 1 februari 2020 00:45

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Toestemming “graven door privégrond” noodzakelijk om aansluiten glasvezelnetwerk

Glasvezel buitenaf is vorig jaar gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Groene Hart. Het gebied is geografisch opgesplitst in elf deelgebieden en in de eerste deelgebieden is aannemer BAM druk bezig met de aanleg. Zoals veel inwoners inmiddels weten is de aanleg in Groene Hart een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: