001 - Escaperoom aglemeen
Uithoorn besluit tot verkoop Eneco aandelen

Uithoorn besluit tot verkoop Eneco aandelen


Geplaatst op: 4 februari 2020

De verkoop van het energiebedrijf Eneco betekent een financiële meevaller voor de gemeente Uithoorn. Onlangs is bekend geworden dat Eneco in handen komt van de Japanse windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Met de deal is zo’n 4,1 miljard euro gemoeid. Uithoorn krijgt als aandeelhouder ruim 27 miljoen euro.
 
Afgelopen donderdag stemde de gemeenteraad unaniem in met de verkoop van de aandelen Eneco. Naast Uithoorn hebben ook andere gemeenten ingestemd met de verkoop van de aandelen. Hierdoor wordt nu meer dan 75 procent van de aandelen te koop aangeboden. 75 procent was de ondergrens. Nu dit gehaald is, is de verkoop zo goed als rond.

Wethouder Hans Bouma (Financiën): ,,Uiteraard is dit goed nieuws voor Uithoorn. We hebben als aandeelhouders een heel zorgvuldig verkooptraject gevolgd. We hebben een koper gevonden die de duurzame strategie van Eneco volgt en wil deze verder uitbouwen. Dit blijkt onder meer uit de afspraak dat Eneco ten minste 1 miljard euro krijgt om te investeren in hernieuwbare energieactiviteiten en -projecten. Met de gemeenten als aandeelhouder was dat niet gelukt. Ook voldoet de koper aan andere wensen van de gemeentelijke aandeelhouders zoals behoud werkgelegenheid, en behoud van het hoofdkantoor in Rotterdam. Eneco komt in goede handen. We zijn dan ook heel tevreden met deze mooie uitkomst.”

Er is nog geen besluit genomen over de bestemming van het geld. Bouma laat weten dat voorzichtigheid geboden is, omdat de gemeente door de verkoop van de aandelen de komende jaren dividend misloopt. Dividend is het deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit komt neer op 456 duizend euro die de gemeente jaarlijks misloopt.

Daarom wil de gemeente opnieuw bekijken waar zij financieel staat. Bouma: ,,In het voorjaar leggen wij als college de nieuwe nota financieel gezond aan de raad voor. Daarin besteden we aandacht aan de financiële situatie van de gemeente na de verkoop van de Eneco aandelen. Bij de behandeling van kadernota in mei 2020 zal de gemeenteraad zich hier vervolgens over buigen.”


Laatst bewerkt op: 4 februari 2020 17:14

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uithoorn besluit tot verkoop Eneco aandelen

De verkoop van het energiebedrijf Eneco betekent een financiële meevaller voor de gemeente Uithoorn. Onlangs is bekend geworden dat Eneco in handen komt van de Japanse windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Met de deal is zo’n 4,1 miljard euro gemoeid. Uithoorn krijgt als aandeelhouder ruim 27 miljoen euro. Afgelopen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: