001 - Escaperoom aglemeen
Mogelijkheden voor kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik op eigen terrein

Mogelijkheden voor kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik op eigen terrein


Geplaatst op: 6 februari 2020

Gemeente De Ronde Venen wil in 2040 klimaatneutraal te zijn. Over 20 jaar hebben de inwoners in de gemeente naar verwachting behoefte aan 1250 terajoule (TJ) aan elektriciteit uit zon en wind. Hiervoor zijn én zonnepanelen op daken nodig én grootschalige zonnevelden en windmolens én kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik. Het college heeft dinsdag 4 februari 2020 besloten het beleidsvoorstel ‘Kleinschalige zonnevelden voor eigen elektriciteitsgebruik 2020’ voor te leggen aan de raad. Dit beleid maakt duidelijkheid onder welke  voorwaarden particulieren en/of bedrijven zonnepanelen op eigen erf of in eigen tuin kunnen plaatsen.

"Veel inwoners willen zonnepanelen op hun dak, om zo op een duurzame manier energie op te wekken voor eigen gebruik", zegt wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen. "Maar het dak ligt soms in de schaduw, is niet sterk genoeg of het dakoppervlak is niet altijd voldoende. Dan biedt het plaatsen van zonnepanelen in tuin of erf soms uitkomst. Alleen is hiervoor niets geregeld in het bestemmingsplan en ontbreekt een toetsingskader. Hierdoor is het plaatsen van deze panelen een kostbaar en tijdrovend proces. Daar wilde we als gemeente iets aan doen. Met dit beleid voor kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik nemen we belemmerende regelgeving weg en gelden voor iedereen dezelfde regels. Kortom: bieden we duidelijkheid voor initiatiefnemers."

In het beleid maakt de gemeente onderscheid in 3 categorieën:

  • Initiatieven tot 50 m2 - Hiervoor is de regeling zo overzichtelijk mogelijk gemaakt. Omdat het in veel gevallen om panelen in de tuin gaat, zijn de eisen aan landschappelijke inpassing beperkt.
  • Initiatieven van 50 tot 500 m2 - Omdat de impact hiervan groter is op het landschap stelt de gemeente meer eisen aan de landschappelijke inpassing.
  • Overige kleinschalige zonne-energie initiatieven voor eigen gebruik - Denk aan kunstobjecten of zonnepanelen op palen. Beoordeling van deze initiatieven is maatwerk.


De raad behandelt de beleidsnota ‘Kleinschalige zonnevelden voor eigen elektriciteitsgebruik’ naar verwachting in maart. U vindt de stukken voor behandeling door de raad op https://derondevenen.raadsinformatie.nl/dashboard. Meer informatie over duurzaamheid in De Ronde Venen vindt u op de website www.duurzaamderondevenen.nl. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat u van ontwikkelingen op de hoogte blijft.


Laatst bewerkt op: 6 februari 2020 09:48

Bron: Ingezonden stuken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Mogelijkheden voor kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik op eigen terrein

Gemeente De Ronde Venen wil in 2040 klimaatneutraal te zijn. Over 20 jaar hebben de inwoners in de gemeente naar verwachting behoefte aan 1250 terajoule (TJ) aan elektriciteit uit zon en wind. Hiervoor zijn én zonnepanelen op daken nodig én grootschalige zonnevelden en windmolens én kleinschalige zonnevelden voor eigen gebruik. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: