001 -Family

Turfrace 2011 afgelast


Geplaatst op: 16 september 2011

Warmond - Vrijdag 23 september a.s. zou voor de 28-ste keer de Turfrace van start gaan. Deze race is een jaarlijkse prestatietocht voor traditioneel zeilende bedrijfsvaartuigen van Warmond naar Vinkeveen en weer terug. Doordat zich slechts 4 klassieke schepen zich hebben ingeschreven kan dit jaar van een volwaardige wedstrijd geen sprake zijn en heeft het bestuur van de Stichting Zeilvaart Warmond besloten de Turfrace 2011 af te gelasten.

De afgelasting van de Turfrace 2011 betekent dat er voor het eerst in de 27-jarige geschiedenis van de race een onderbreking is van dit jaarlijkse zeilevenement. Dit betekent niet alleen een teleurstelling voor de schippers en bemanning van de schepen die zich wel hebben ingeschreven maar ook voor de scoutinggroepen die in hun Lelyvletten een aangepast parcours zouden afleggen. Het was voor het bestuur ook een moeilijke beslissing omdat veel voorbereidend werk van vrijwilligers in Warmond en Vinkeveen daarmee voor niets is geweest.

Desondanks gaat het bestuur van de stichting Zeilvaart Warmond er van uit dat de 28ste Turfrace toch gevaren zal worden, maar dan in het laatste volle weekend van september 2012. Tijdens de komende winterperiode en tijdens Schippersvergadering in maart 2012 zal besproken worden wat er nodig is om de Turfrace weer de allure te geven, die de race 27 achtereenvolgende jaren heeft gehad.

Achtergrondinformatie.
De platbodems die aan de zeilwedstrijden meedoen, kunnen gemakkelijk varen in ondiepe sloten. Daarom werden ze vroeger in het Westland gebruikt om groente en fruit naar de diverse veilingen te vervoeren, vandaar de naam "Westlander". Rond de Kagerplassen zeilden toen onder andere Kagenaars, Aken en Tjalken. Die schepen werden voornamelijk gebruikt om zand, mest en bloembollen te vervoeren. De wed-strijden die nu met deze schepen worden gehouden, dragen bij tot het behoud van een stukje historie en vakmanschap en zijn voor de schippers en hun bemanningen spannende, sportieve evenementen en voor de toeschouwers een fantastisch schouwspel.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: volnieuws.nl

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Turfrace 2011 afgelast

Warmond - Vrijdag 23 september a.s. zou voor de 28-ste keer de Turfrace van start gaan. Deze race is een jaarlijkse prestatietocht voor traditioneel zeilende bedrijfsvaartuigen van Warmond naar Vinkeveen en weer terug. Doordat zich slechts 4 klassieke schepen zich hebben ingeschreven kan dit jaar van een volwaardige wedstrijd geen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: