Verkoop aandelen Eneco nu officieel

Verkoop aandelen Eneco nu officieel


Geplaatst op: 18 februari 2020

Wethouder Hans Bouma (Financiën) heeft zijn officiële akkoord gegeven om de Uithoornse Eneco-aandelen te verkopen. Onder toeziend oog van een notaris zette hij  maandagmiddag zijn handtekening onder de verkoopovereenkomst.
 
Door het zetten van zijn handtekening geeft Bouma officieel akkoord aan de aandelencommissie met de verkoop van Eneco. Onlangs stemde de gemeenteraad al unaniem in met de verkoop.

De verkoop van het energiebedrijf Eneco betekent een financiële meevaller voor de gemeente Uithoorn. Eneco komt in handen van het de Japanse Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Met de deal is zo’n 4,1 miljard euro gemoeid. Uithoorn krijgt als aandeelhouder ruim 27 miljoen euro. Naast Uithoorn hebben 39 andere gemeenten ingestemd met de verkoop van de aandelen. Hierdoor wordt nu meer dan 95 procent van de aandelen te koop aangeboden. 75 procent was de ondergrens. Vier gemeenten nemen later deze week nog een besluit. Voordat de aandelenverkoop definitief kan worden afgerond moeten nog goedkeuringen worden afgegeven door Nederlandse en Belgische ministers. De Europese commissie en de Duitse mededingingsautoriteit zijn inmiddels akkoord.

Bouma: ,,Uiteraard is dit goed nieuws voor Uithoorn. We hebben als aandeelhouders een heel zorgvuldig verkooptraject gevolgd. We hebben een koper gevonden die de duurzame strategie van Eneco volgt en wil deze verder uitbouwen. Dit blijkt onder meer uit de afspraak dat Eneco ten minste 1 miljard euro krijgt om te investeren in hernieuwbare energieactiviteiten en -projecten. Met de gemeenten als aandeelhouder was dat niet gelukt. Ook voldoet de koper aan andere wensen van de gemeentelijke aandeelhouders zoals behoud werkgelegenheid, en behoud van het hoofdkantoor in Rotterdam. Eneco komt in goede handen. We zijn dan ook heel tevreden met deze mooie uitkomst.”
 

Nog geen besluit over bestemming van het geld
Er is nog geen besluit genomen over de bestemming van het geld. Bouma laat weten dat voorzichtigheid geboden is, omdat de gemeente door de verkoop van de aandelen de komende jaren dividend misloopt. Dividend is het deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit komt neer op 456 duizend euro die de gemeente jaarlijks misloopt.
 

Daarom wil de gemeente opnieuw bekijken waar zij financieel staat. Bouma: ,,In het voorjaar leggen wij    als college de nieuwe nota financieel gezond aan de raad voor. Daarin besteden we aandacht aan de financiële situatie van de gemeente na de verkoop van de Eneco aandelen. Bij de behandeling van kadernota in mei 2020 zal de gemeenteraad zich hier vervolgens over buigen.”Laatst bewerkt op: 18 februari 2020 09:09

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Verkoop aandelen Eneco nu officieel

Wethouder Hans Bouma (Financiën) heeft zijn officiële akkoord gegeven om de Uithoornse Eneco-aandelen te verkopen. Onder toeziend oog van een notaris zette hij  maandagmiddag zijn handtekening onder de verkoopovereenkomst.  Door het zetten van zijn handtekening geeft Bouma officieel akkoord aan de aandelencommissie met de verkoop van Eneco. Onlangs stemde de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: