001 -Family
Meer kosten voor jeugdzorg bij gemeente De Ronde Venen

Meer kosten voor jeugdzorg bij gemeente De Ronde Venen


Geplaatst op: 2 maart 2020

Bij een grote meerderheid van de gemeenten in de provincie Utrecht zijn de uitgaven binnen de jeugdzorg hoger dan de inkomsten die daarvoor door het Rijk beschikbaar worden gesteld. Dit schrijft de provincie Utrecht in een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën. Net als de buurgemeenten heeft ook gemeente De Ronde Venen meer kosten voor jeugdzorg dan vooraf begroot was. Het gaat om 1,5 miljoen euro in 2019.
 
Wethouder Kiki Hagen: “De gemeente heeft met de komst van de jeugdwet in 2015 de verantwoordelijkheid voor de zorg van onze jongste inwoners. Wij zien nu dat we meer kinderen helpen en dat de zorg dichterbij is, een goede zaak. Tegelijkertijd zien we dat er steeds complexere duurdere zorg nodig is en dat de kosten voor de zorg in het algemeen stijgen. Het is onze taak om juist de zware zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we door inzichtelijk te maken waar de meeste zorg voor nodig is en daar gepaste voorzieningen voor te treffen. Denk bijvoorbeeld aan weerbaarheidstrainingen en ondersteuning op scholen als leraren vragen hebben over zorg.”
 
Wethouder Alberta Schuurs: “Het is enorm vervelend dat de gemeente meer kosten voor jeugdzorg heeft dan vooraf begroot was. We doen er alles aan om in beeld te krijgen hoe we de kosten kunnen beheersen. We willen –in het belang van kinderen, gezinnen en professionals– de jeugdzorg blijven aanbieden die nodig is.”
 
Het is nu zaak om grip te krijgen op de kosten en om dure jeugdzorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan de gemeente doen door te analyseren waar de kosten precies vandaan komen en daar preventieve maatregelen op te zetten. Want dure jeugdzorg voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Onder aan de streep draagt preventie en eerdere ondersteuning bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen in De Ronde Venen.
 


Laatst bewerkt op: 2 maart 2020 14:28

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Meer kosten voor jeugdzorg bij gemeente De Ronde Venen

Bij een grote meerderheid van de gemeenten in de provincie Utrecht zijn de uitgaven binnen de jeugdzorg hoger dan de inkomsten die daarvoor door het Rijk beschikbaar worden gesteld. Dit schrijft de provincie Utrecht in een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën. Net als de buurgemeenten heeft … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: