Verplichte identiteitskaart voortaan gratis in De Ronde Venen


Geplaatst op: 15 september 2011

De Ronde Venen - Sinds vrijdag 9 september 2011 is de identiteitskaart, voor mensen van 14 jaar en ouder, gratis aan te vragen bij gemeenten. Dit heeft de rechter besloten, omdat vanaf deze leeftijd iedereen verplicht is zich te kunnen legitimeren. Door de enorme toeloop op identiteitskaarten loopt de levertijd momenteel vertraging op.


Door het grote aantal aanvragen van Nederlandse identiteitskaarten kan de producent niet langer de gebruikelijke levertijd nakomen. De levertijd kan oplopen tot meerdere weken. Daarom heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf 15 september tot en met 11 oktober 2011 een tijdelijke regel ingesteld voor de aanvragen. Als u in het bezit bent van een geldig document dat niet binnen twee maanden verloopt, wordt het document niet voor begin november geleverd.

Verloopt uw identiteitskaart binnen twee maanden, dan zal de aanvraag op gebruikelijke wijze worden verwerkt, maar zal de levertijd waarschijnlijk langer duren dan de gebruikelijke vijf werkdagen, mogelijk kan dit meerdere weken duren. Heeft u met spoed een reisdocument nodig, dan wordt geadviseerd om een paspoort aan te vragen.

Geld terug
De gemeente krijgt nu veelal de vraag of mensen die onlangs voor een identiteitkaart hebben betaald, hun geld terug kunnen krijgen. Bij een aantal gemeenten in het land wordt hier op verschillende manieren mee omgegaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is bezig met het opstellen van richtlijnen voor het teruggeven van geld aan mensen die onlangs een identiteitskaart hebben gekocht. De gemeente wil deze richtlijnen opvolgen en wacht dus op een beslissing van de VNG.

Tot bekend is welke richtlijnen de VNG stelt, volgt kunnen inwoners van 14 jaar en ouder die onlangs een identiteitskaart hebben gekocht, hun geld terugvragen door bezwaar te maken. Hiervoor geldt dat het bezwaar moet worden ingediend binnen zes weken nadat de identiteitskaart is aangevraagd. Om u hierbij te helpen, staat het formulier onder ‘servicebalie', ‘veel gevraagde producten en diensten', ‘identiteitskaart' en dan het tabblad ‘openbare documenten' op de website van de gemeente.

Inwoners jonger dan 14 jaar hebben geen legitimatieplicht. Wanneer zij een identiteitskaart willen, moeten ze daarvoor betalen. Zij hebben de mogelijkheid hiertegen bezwaar te maken via het hierboven beschreven bezwaarformulier.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Verplichte identiteitskaart voortaan gratis in De Ronde Venen

De Ronde Venen - Sinds vrijdag 9 september 2011 is de identiteitskaart, voor mensen van 14 jaar en ouder, gratis aan te vragen bij gemeenten. Dit heeft de rechter besloten, omdat vanaf deze leeftijd iedereen verplicht is zich te kunnen legitimeren. Door de enorme toeloop op identiteitskaarten loopt de levertijd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: