001 - Escaperoom aglemeen

Informatieavond “De Ronde Venen klimaatneutraal in 2040”


Geplaatst op: 3 maart 2020

De Nederlandse overheid stelt zich ten doel “klimaatneutraal” te zijn in 2050. De gemeente De Ronde Venen heeft nog grotere ambities en wil zelfs al in 2040 “klimaatneutraal” te zijn. Daarvoor moeten alle woningen en bedrijven “van het gas af”. Energie zal moeten worden opgewekt door middel van tientallen windmolens en vele hectares aan zonnevelden. Woningen en gebouwen moeten worden verwarmd met warmtepompen en ook het verkeer moet dan “fossielvrij” zijn. Daarbij komen meerdere vragen op. Waarom moet dat allemaal zo snel? Is er wel een klimaatcrisis? Zijn de voorgestelde plannen realistisch? Hoeveel gaat het de burger kosten? Is de besluitvorming wel democratisch?

Hans Kolmschate, inwoner van Mijdrecht, maakt zich grote zorgen over deze plannen en nodigt daarom de inwoners van de gemeente De Ronde Venen uit voor een informatieavond over klimaatverandering en energietransitie om ook de andere kant van het verhaal eens aan te horen. In een gevarieerd programma wordt antwoord gegeven op een aantal van deze belangrijke vragen. De avond wordt ondersteund door de Stichting Climate Intelligence (CLINTEL).

Dinsdag 10 maart om 19.00 uur, de toegang is gratis

Locatie: Vergaderzaal van Optisport De Ronde Venen, Ontspanningsweg 1 in Mijdrecht

Programma:

19:00 uur – Inloop met koffie en thee

19.20-19.30 uur – Korte introductie van Stichting Climate Intelligence door wetenschapsjournalist en klimaatdeskundige Marcel Crok MSc.

19.30-19.50 uur – Klimaatbeleid in De Ronde Venen, Ir. Hans Kolmschate. Hans Kolmschate, inwoner van Mijdrecht, heeft bedenkingen bij de “duurzame” plannen van de gemeente De Ronde Venen. In deze presentatie legt hij uit waarom.

19:50-20:20 uur – Windenenergie, Dr. Fred Udo. Fred Udo is winddeskundige en emeritus hoogleraar experimentele elementaire deeltjes fysica aan de Vrije Universiteit van Brussel. Na zijn pensionering heeft hij gewerkt aan kritische analyses van windenergie.

20:20-20:30 uur – Korte pauze

20:30-21:00 uur – Klimaatbeleid en besluitvorming, Ir. Kees Pieters. Wiskundige Kees Pieters is mede-initiatiefnemer van het Democratisch Energie Initiatief (DEI). Het DEI maakt zich grote zorgen over het gebrek aan democratie bij het uitrollen van de energietransitie. Heeft de burger nog wel iets in te brengen? Is er sprake van bestuursdwang?

21.00-21.30 uur – Van het gas af, Ir. Jon van Diepen. Jon van Diepen is een energiesysteem deskundige, die betrokken is bij veel woningen (o.a. in ‘gasloze’ wijken) en op basis van zijn ervaringen weet wat de (on)mogelijkheden zijn bij het gasloos maken van woningen, zowel technisch als financieel. Voor een gemeente als De Ronde Venen met een woningbestand van ruim 13.000 woningen gebouwd voor 2010 kan dat in totaal al gauw € 1.000 miljoen (€ 1 miljard) gaan kosten.

21:30-22:00 uur – Gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers.

Na afloop is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje in gesprek te gaan met de sprekers en onderling van gedachten te wisselen over dit interessante onderwerp wat hoog op de agenda staat in De Ronde Venen.

Om een inschatting te kunnen maken van het te verwachten aantal bezoekers vragen wij u zich aan te melden voor de avond door een e-mail te sturen naar office@clintel.org onder vermelding van  CLINTEL Kamer De Ronde Venen”.

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Informatieavond “De Ronde Venen klimaatneutraal in 2040”

De Nederlandse overheid stelt zich ten doel “klimaatneutraal” te zijn in 2050. De gemeente De Ronde Venen heeft nog grotere ambities en wil zelfs al in 2040 “klimaatneutraal” te zijn. Daarvoor moeten alle woningen en bedrijven “van het gas af”. Energie zal moeten worden opgewekt door middel van tientallen windmolens … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: