001 -Family
Steun een gezin in je buurt

Steun een gezin in je buurt


Geplaatst op: 10 maart 2020

Jeugdzorg is een grote uitdaging, ook in Uithoorn. Volgens Ria Zijlstra, wethouder sociaal domein en onderwijs, is een aantal problemen te voorkomen als mensen in een buurt meer naar elkaar omkijken. “Met de stichting Buurtgezinnen willen we aandacht en begrip kweken voor gezinnen met problemen. Én we willen laten zien dat buurtgenoten actief kunnen helpen.”


Stichting Buurtgezinnen brengt zogenaamde vraaggezinnen in contact met steungezinnen in dezelfde wijk. De stichting is sinds oktober actief in Uithoorn. Hanna ter Welle van Buurtgezinnen heeft goede ervaring. “We zijn al langer actief, onder meer in De Ronde Venen. Daar zien we dat steun uit de buurt een gezin veel goed doet; dat het helpt om te kunnen sparren over opvoeding en af en toe elkaars kinderen op te vangen. Het is fijn als je, de soms pittige klus van het draaiend houden van een gezin, mag delen.”

  Oplopende spanning

Buurtgezinnen richt zich vooral op gezinnen, vaak met één ouder, die geen grootouders of bekenden in de buurt hebben om de kinderen af en toe op te vangen. Juist in die gezinnen kan de spanning hoog oplopen, zeker als er overbelasting in het spel is bijvoorbeeld door een ziekte van een ouder of kind, echtscheiding, financiële problemen of werkeloosheid.”

Hanna vervolgt: “Spanning is niet altijd te voorkomen. Maar gezinnen houden het langer vol als ze af en toe los van elkaar kunnen opladen. Vaak zien we gezinnen met kinderen die het op school niet redden vanwege problemen thuis. Vaak moeten zij zorgen voor hun ouders, of voor jongere broertjes en zusjes. Voor die kinderen kan het heel belangrijk zijn om een plek te hebben om op adem te komen, waar ze onbezorgd kind kunnen zijn of ze in rust hun huiswerk kunnen maken.”

  Match

Een steungezin is geen pleeggezin, maar ook geen kinderopvang, benadrukt Hanna. “Vooraf bespreken we met het vraaggezin de gezinssamenstelling, financiën, huisvesting, hoe de kinderen het op school doen en dergelijke. En natuurlijk: staan alle gezinsleden, inclusief eventuele exen, achter het inschakelen van een steungezin? Daarna zoeken we een matchend steungezin.

We beginnen met een proefperiode van twee maanden; bevalt het goed, dan maken we afspraken met de gezinnen voor vaste momenten per week of per maand, en over het contact tussen de gezinnen. In principe doen we dat voor 2 jaar; besluiten de gezinnen daarna dat ze met elkaar verder willen, dan verdwijnen wij van Buurtgezinnen uit beeld. Mocht het nodig zijn, dan blijven we beschikbaar.

Wethouder Zijlstra: : “Het beeld van een steungezin is vaak: een degelijk gezin, met vader en moeder, dat er wel een paar extra kinderen bij kan hebben. Maar veel meer mensen zijn geschikt!”

Hanna knikt. “Iedereen die ervaring heeft met kinderen opvoeden of opvangen kan zich in principe aanmelden als steungezin. Ouders, grootouders, maar ook iemand zonder kinderen, die werkt in het onderwijs, de zorg of in de hulpverlening. Iedereen die tijd, liefde en ruimte over heeft.”

  Voldoening

De steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun inzet. Maar, wel veel voldoening. “Veel mensen vinden het fijn om te kunnen helpen. Kinderen een meer optimistische blik op de wereld te geven. Door te laten zien dat je problemen kan oplossen zonder ruzie of angst voor echtscheiding. Door gezellig met z’n allen aan tafel te eten, of met vriendjes en vriendinnetjes huiswerk te maken.

Wethouder Zijlstra sluit zich daarbij aan. “We voelen ons steeds meer verantwoordelijk voor het milieu en voor het welzijn van dieren. Laten we ook wat meer omkijken naar de mensen om ons heen.”

  Aanmelden als steungezin?

Wil je je aanmelden als steungezin, of meer weten over stichting Buurtgezinnen? Mail naar hanna@buurtgezinnen.nl, kijk op Facebook of op www.buurtgezinnen.nl.



Laatst bewerkt op: 10 maart 2020 09:55

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Steun een gezin in je buurt

Jeugdzorg is een grote uitdaging, ook in Uithoorn. Volgens Ria Zijlstra, wethouder sociaal domein en onderwijs, is een aantal problemen te voorkomen als mensen in een buurt meer naar elkaar omkijken. “Met de stichting Buurtgezinnen willen we aandacht en begrip kweken voor gezinnen met problemen. Én we willen laten zien … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: