Gemeente De Ronde Venen wil in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit houdt in dat we evenveel energie opwekken als dat we uitstoten. Een circulaire economie (kringloopeconomie) speelt hierin een belangrijke rol. Door afval te zien als grondstof, kunnen we uit ons afval grondstoffen halen voor nieuwe producten. Het goed scheiden van afval is hiervoor noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom maatregelen voor op het gebied van de ophaalfrequentie van restafval en gedifferentieerde tarieven.
Het college stelt de gemeenteraad voor om per 1 januari 2021 de ophaalfrequentie van restafval in gemeente De Ronde Venen te verlagen van eens per twee weken naar eens per vier weken. Ook stelt het college voor dat inwoners vanaf 1 januari 2022 op een andere manier betalen voor het ophalen en aanbieden van afval. Vanaf die datum gaat de gemeente met een systeem van gedifferentieerde tarieven – ook wel diftar genoemd – werken. Het college legt beide voorstellen op 23 april voor aan de raad.
Afval scheiden loont
Met de invoering van gedifferentieerde tarieven betaalt de inwoner straks naast het basistarief alleen voor de momenten dat hij de grijze container aan de straat zet of een vuilniszak naar de ondergrondse containers wegbrengt. Wethouder Kiki Hagen: “Het is heel vanzelfsprekend om oude spullen naar de Kringkoop te brengen om een tweede leven te schenken. Maar het scheiden van afval is dit nog niet terwijl het goed scheiden van afval zoveel oplevert. Daardoor hoeven we minder afval te verbranden én kunnen we afval gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.”
Door goed te scheiden, kiest de inwoner zelf wanneer hij restafval aanbiedt en kan daarmee dus besparen op zijn afvalkosten. De gemeente streeft hierbij de landelijke ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG) doelstelling na om 75% van het afval te scheiden en in 2023 te komen tot 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Op dit moment ligt dat percentage op 61% (2018) en op 181 kilo restafval per inwoner per jaar (2019). De vierwekelijkse inzameling van restafval stimuleert de inwoner om zijn afval zo goed mogelijk te scheiden.
Stijging afvalstoffenheffing en financiële compensatie
Doordat de verwerkingskosten vanaf 2021 fors stijgen, is het verhogen van de afvalstoffenheffing, ondanks deze maatregelen, onvermijdelijk. Het college kijkt naar maatwerk voor kwijtscheldingsgerechtigden en geïndiceerde mensen met medisch afval in geval van chronische ziekte (zoals incontinentieluiers en stoma afval).
Kiki Hagen: ”Ik snap goed dat deze veranderingen impact hebben op onze inwoners. In het begin zal het wennen zijn om afval beter te scheiden, maar na verloop van tijd wordt goed scheiden ook een gewoonte.” Na instemming van de raad, informeert de gemeente de inwoners ruim van te voren over de andere manier van inzamelen.