001 - Escaperoom aglemeen
NF Budgetcoaching: Goede financiële administratie voorkomt problemen

NF Budgetcoaching: Goede financiële administratie voorkomt problemen


Geplaatst op: 13 maart 2020

Op donderdag 5 maart stelde de gemeenteraad van De Ronde Venen het Beleidsplan Armoede en Schulden 2020-2023 vast. Daarin wordt vastgesteld dat armoede vaak leidt tot schulden. De gemeente wil een beleid ontwikkelen waarbij armoedebestrijding en schuldsanering hand in hand gaan. Wanneer je er op tijd bij bent kun je vaak voorkomen dat er schulden ontstaan. Zo denkt Nikita Fierli er ook over. Zij is zelfstandig budgetcoach en helpt mensen bij het goed organiseren van hun financiële administratie. “Wanneer je de administratie goed op orde hebt, kun je ook beter zien waar je geld heen gaat. Je weet dan wat de financiële ruimte is. En je ziet op tijd wanneer het mis dreigt te gaan.”

Nikita heeft iets met cijfers. Als kind vond ze het al leuk om rekensommetjes te maken en was ze ook altijd met geld bezig. Een baan in de financiële sector zou dan ook niet vreemd geweest zijn. Maar het liep anders en ze vond een leuke baan bij de Nederlandse Spoorwegen. “Om iets met financiën te gaan doen is puur een persoonlijke ambitie. Je hoort steeds vaker dat mensen, door allerlei omstandigheden in problemen zijn gekomen en een flinke schuldenlast hebben opgebouwd. Mijn idee is dan ook om mensen te coachen bij de aanpak van hun financiële zaken om daarmee te voorkomen dat er schulden gaan ontstaan. Ik heb daarvoor een viertal trajecten ontwikkeld, die afhankelijk van de situatie die ik aantref, kunnen worden ingezet. Mijn uitgangspunt is daarbij dat we moeten voorkomen dat er schulden ontstaan waardoor men in een ingewikkeld en zwaar schuldsaneringstraject terecht komt.”

Administratiepakket

Het begint allemaal bij het opzetten van een goede financiële administratie. “Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en je hebt er ook geen moeilijk boekhoudprogramma voor nodig. Het gaat er om dat er inzicht is in wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Ik help met het opzetten van een inzichtelijk systeem en leer mijn klanten hoe ze er voor kunnen zorgen dat de zaken op orde blijven. Daarbij besteden we ook aandacht aan het elektronisch bankieren, want dat blijkt voor veel mensen nog best lastig.”

Spaarplanpakket

Voor sommige mensen is het al mooi wanneer men op het einde van de maand alle rekeningen betaald heeft. “Dan heb je wel voorkomen dat er betalingsachterstanden zijn ontstaan,” zegt Nikita, “maar je blijft heel kwetsbaar. Vandaar dat ik aan klanten die dat willen een spaarplanpakket kan aanbieden. Daarbij geef ik adviezen hoe men het beste kan sparen. Want juist met een krap inkomen is het belangrijk dat je tegenvallers als een kapotte wasmachine of stofzuiger op kunt vangen. En zelfs met een kleine beurs is het mogelijk om enige reserve op te bouwen. Met preventief sparen kan men voorkomen dat men moet gaan lenen.”

Schuldenpakket

Schulden bouwen zich meestal geleidelijk op. Nikita: “Het begint vaak met achterstanden in de betaling van de huur of de premie van de zorgverzekering. Of er is een schuld bij de belastingen. Wanneer je daar niks aan doet, lopen die schulden steeds verder op, dan komen er allerlei bijkomende kosten, boetes en soms proceskosten bovenop en voor je het weet is de ellende niet meer te overzien. Uiteindelijk kom je dan in de schuldsanering terecht. Dat probeer ik te voorkomen. Wanneer de betalingsachterstanden nog te overzien zijn, help ik mensen om de trein op de rails te houden voordat hij ontspoort. We maken dan een plan om de achterstanden in te lopen. Daarvoor is meestal overleg met de schuldeiser nodig. Mijn ervaring is dat er in goed overleg vaak veel mogelijk is. Ook de schuldeiser heeft er namelijk belang bij dat hij zijn geld ontvangt zonder dat hij daarvoor ellenlange procedures moet volgen. Wanneer men bijvoorbeeld met de belastingdienst gaat praten over een oplossing, kan ik helpen bij de voorbereiding van zo’n gesprek.” Wanneer het echt uit de hand is gelopen kan Nikita haar klant verwijzen naar de betrokken instanties voor schuldhulp. “Mijn werk richt zich vooral op de preventie. Voorkomen dat men in de schuldsanering terecht komt.”

Het lange traject

In de meeste gevallen kan de coaching door Nikita zich beperken tot één of enkele gesprekken. “Ik doe eerst een intake om inzicht te krijgen in het probleem van de klant. Op basis daarvan maken we afspraken over de aanpak. Het is niet de bedoeling dat ik de administratie ga overnemen. Uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen. Ik laat ze zien hoe dat zou kunnen. Door daar helder in te zijn, hoeven dat dan ook geen langdurige sessies te worden. Maar in sommige gevallen kom ik mensen tegen die de zaken helemaal niet op orde hebben. Maar ook in deze gevallen kan ik voor de ondersteuning bij het opzetten van een plan volstaan met maximaal vier gesprekken.”

Coaching

Om haar werk als coach goed te kunnen doen is wederzijds vertrouwen nodig. Nikita: “Het is voor de klant al een hele stap om de hulp van een vreemde in te moeten roepen. Daarom probeer ik ze op hun gemak te stellen. Ik heb een geheimhoudingsplicht, dus men kan er van op aan dat hun problemen binnenskamers blijven. Als coach ben ik er om de klant te helpen. Ik neem de zaken niet over. Men zal het zelf moeten doen. Maar als men voldoende gemotiveerd is, kan ik handvatten bieden om te voorkomen dat er serieuze schulden ontstaan. Want dat is uiteindelijk het doel.” De boodschap van Nikita is duidelijk. Wanneer mensen hulp zoeken bij hun financiële administratie moeten ze niet schromen contact met haar op te nemen. Zij biedt ondersteuning bij financiële vraagstukken en ze kan ook helpen bij de belastingaangifte.

NF budgetcoaching is gevestigd in Nieuwveen. Telefonisch bereikbaar via 06-83981882. Mailen kan ook naar n.fierli@nfbudgetcoaching.nl. Meer informatie is te vinden op www.nfbudgetcoaching.nl  of op facebook NF budgetcoaching.

Dit artikel verscheen in De Groene Venen van 13 maart 2020 
Tekst: Piet van Buul
Foto: Patrick Hesse


Laatst bewerkt op: 14 maart 2020 07:12

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

NF Budgetcoaching: Goede financiële administratie voorkomt problemen

Op donderdag 5 maart stelde de gemeenteraad van De Ronde Venen het Beleidsplan Armoede en Schulden 2020-2023 vast. Daarin wordt vastgesteld dat armoede vaak leidt tot schulden. De gemeente wil een beleid ontwikkelen waarbij armoedebestrijding en schuldsanering hand in hand gaan. Wanneer je er op tijd bij bent kun je … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: