Brief burgemeester aan inwoners en ondernemers

Brief burgemeester aan inwoners en ondernemers


Geplaatst op: 27 maart 2020

Beste inwoners van de gemeente Uithoorn,

Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Ook de regio Amsterdam-Amstelland, waar onze gemeente onder valt, wordt op dit moment zwaar getroffen.

Ik wil alle mensen die nu ziek zijn, veel beterschap toewensen en de nabestaanden van overledenen condoleren.
De komende weken zijn cruciaal. Corona treft ons allemaal. Iedereen kan besmet raken, iedereen kan het virus verder verspreiden: jong en oud - ongeacht, kleur, afkomst, etniciteit, geloof of geslacht.

Onze ouderen en zwakkeren zijn extra kwetsbaar en hebben onze hulp hard nodig. In deze brief neem ik de nieuwe belangrijkste landelijke maatregelen met u door en voeg ik er een aantal bij specifiek voor de regio Amsterdam-Amstelland. Maar ik begin met een dringend beroep op u.

Blijf zoveel mogelijk binnen!
U weet dat we dit met elkaar moeten doen om te zorgen dat onze ziekenhuizen de toestroom van patiënten aan kunnen. Blijf alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling in de frisse lucht. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen buiten spelen. Voor alle jongeren en volwassen geldt: houd 1,5 meter afstand van andere personen. Waar u ook bent en wat u ook doet. Groepsvorming van drie of meer mensen is niet toegestaan, tenzij u met elkaar een huishouden vormt.
Op maandag 23 maart 2020 heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Winkels
Voor winkels die nog open mogen, blijft gelden dat zij maatregelen dienen te treffen om ervoor te zorgen dat het 1,5 meter afstandscriterium in acht wordt genomen. Indien dit niet het geval is kan hiertegen worden opgetreden. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer.

Contactberoepen
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot in elk geval 6 april ook hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken. En ook casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.

Evenementen
Het kabinet heeft aangekondigd dat alle evenementen tot 1 juni niet doorgaan. Dat is zeer ingrijpend en nog nooit vertoond. Koningsdag, de Nationale Herdenkingen op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen helaas niet doorgaan zoals we gewend zijn .

Religieuze bijeenkomsten
Religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 mensen zijn niet meer toegestaan. Dat geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken. De reden dat bij deze bijeenkomsten wel meer dan drie personen mogen samen komen, ligt in de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid. Tegelijkertijd wil ik religieuze groepen omwille van de volksgezondheid ontraden om de bijeenkomsten plaats te laten vinden.

Ik ben dankbaar dat het overgrote deel van de moskeeën en kerken in de hele regio al over zijn gegaan naar online diensten en doe een beroep op een ieder om dit te blijven doen. Het is echt nodig dat we elkaar zo weinig mogelijk fysiek ontmoeten.

Regionale maatregelen
Nog steeds zien we plekken waar te veel mensen samenkomen. Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s opgedragen om onze speciale bevoegdheden in te zetten om extra stappen te zetten als dat nodig is. Op basis van deze bevoegdheden, wordt een aantal maatregelen toegevoegd voor de regio Amsterdam-Amstelland :

Markten
Op markten mogen alleen nog maar etenswaren worden verkocht. Markten blijven daarmee een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat meer ruimte ontstaat.

Fitnessapparatuur in parken wordt gesloten
In veel parken kunnen bezoekers vrij gebruik maken van openbare fitnesstoestellen. Onder normale omstandigheden zijn dat plekken waar mensen werken aan hun gezondheid. Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden, omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk, zodat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem wordt.

Cruyff Courts en voetbalkooien worden gesloten
Ook voor deze plekken geldt dat deze onder normale omstandigheden bijzonder waardevol zijn voor onze inwoners. Sport verbroedert en houdt ons fit. Maar op basis van recente waarnemingen ziet het bestuur de omheinde voetbal- en basketbalkooien als een risico voor verspreiding van het coronavirus. Zowel overdag als er door te veel jongeren op een klein oppervlak wordt gevoetbald, maar ook ’s avonds als groepen daar te dicht op elkaar rondhangen. Speeltuinen sportveldjes zonder omheining blijven vooralsnog wel open.

Sportvelden en –parken
Alle beheerde sportvelden van onder andere de sportverenigingen in onze regio zijn al sinds enkele weken gesloten vanwege de eerste serie maatregelen van het kabinet. Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet ondanks deze sluiting dat inwoners in hun vrije tijd gebruik maken van deze velden. Omdat ook hier vaak te veel personen zich te dicht op elkaar bevinden, zal de handhaving op deze plekken geïntensiveerd worden.

Cameratoezicht
Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.

Handhaving
Onze politie en handhavers gaan boetes uitdelen als de regels niet nageleefd worden. Als u zich niet houdt aan de veilige stand van 1,5 meter, dan kan dat leiden tot forse boetes, zoals het kabinet ook heeft aangekondigd.

Grote waardering
Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor iedereen die in deze tijd keihard werkt om ons land draaiend houden. In zeer moeilijke en soms ook angstige momenten houdt u ons land gaande en dat zullen wij nooit vergeten. Voor iedereen die in de verpleeghuizen en zorginstellingen in Uithoorn en onze regio woont en nu hun bezoek niet meer kan ontvangen, wil ik zeggen: Wij denken aan u.

En ik roep iedereen op om de eenzaamheid tegen gaan. Kijk bijvoorbeeld op de website van Uithoorn voor Elkaar. Daar staat meer informatie over hoe je hulp kan aanbieden of kan ontvangen. Voor wie geen internet heeft, kan bellen. Uithoorn voor Elkaar is de komende tijd iedere werkdag van 9:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar voor al uw vragen: 0297-303044.

Tot slot
Ik wil tot slot mijn waardering uitspreken voor alle inwoners van onze gemeente die de strenge regels goed opvolgen. Het is niet makkelijk! Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere feestjes kunnen vieren. Laten we daar naar uitkijken. Tot die tijd roep ik u op om vol te houden, elkaar te helpen en elkaar op een vriendelijke manier aan te spreken, zodat we samen door deze moeilijke periode heen komen.

Ik wens u alle goeds.

Met vriendelijke groet,
Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente UithoornLaatst bewerkt op: 27 maart 2020 13:07

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Brief burgemeester aan inwoners en ondernemers

Beste inwoners van de gemeente Uithoorn, Corona beheerst ons leven op dit moment en dat zal helaas nog enige tijd duren. Ook de regio Amsterdam-Amstelland, waar onze gemeente onder valt, wordt op dit moment zwaar getroffen. Ik wil alle mensen die nu ziek zijn, veel beterschap toewensen en de nabestaanden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: