De opkomst van glasvezelnetwerken biedt ongekende mogelijkheden voor de toekomst. Veel huishoudens maken voor het aansluiten van telefoon, televisie en internet nu nog gebruik van de traditionele koperen kabels in de grond, maar steeds vaker heb je bij een verhuizing de keus om je nieuwe woning te laten aansluiten op een glasvezelnetwerk. Wat is dat eigenlijk precies en waarom zou je ervoor kiezen? We leggen het uit.
Kleine lichtpulsen van een laser
Bij de traditionele kabelnetwerken worden elektrische pulsjes via een leiding van koper verzonden. Het koper geleidt de pulsjes, zoals dat ook bij het elektriciteitsnet gebeurt. Kabelnetwerken voor het aansluiten van je telefoon, televisie en internet zijn echter anders samengesteld dan de kabels die je aansluit op het stopcontact. De gebruikte techniek is in beginsel wel vergelijkbaar. Bij glasvezel werkt het heel anders. Een glasvezel is letterlijk een vezel van glas, die ontstaat door glas eerst te smelten en het daarna heel sterk uit te rekken. Want waar glas in vaste vorm een tamelijk breekbare materie is, verandert die eigenschap na verhitting; het wordt dan juist heel sterk en kan dus ver worden uitgerekt. Het verzenden van informatie via een glasvezel gebeurt met behulp van een laser, die een lichtsignaal afgeeft.
Wat zijn de voordelen?
De informatie kan - letterlijk - met de snelheid van het licht worden verzonden. Je kunt dus veel hogere internetsnelheden bereiken.
Er kan een veel grotere afstand worden overbrugd. Waar je bij een koperkabel na honderd meter al een aanmerkelijk slechtere signaalkwaliteit krijgt, kun je met glasvezel een signaal probleemloos over vele kilometers verzenden.
Het signaal dat via glasvezel wordt verzonden, is niet gevoelig voor elektromagnetische storing. Logisch, want als je een elektromagneet voor een lamp houdt, zal het licht er ook niet door worden beïnvloed.
Dit laatste heeft tevens als fijne bijkomstigheid dat het dataverkeer via glasvezel minder eenvoudig door derden is te onderscheppen. Voor het afluisteren van gesprekken kun je in elk geval met elektromagnetische apparatuur niets bereiken.
Overigens zijn de meeste glasvezelnetwerken die aangelegd worden niet gebonden aan een provider. Op de website Internetvergelijken.nl kun je zien dat er heel wat providers actief zijn in ons land. Wil je graag aangesloten worden op een glasvezelnetwerk? Dan is het raadzaam om bij de provider van je keuze te informeren of zij de mogelijkheid bieden om een internet aansluiting via dat netwerk te realiseren.