De Baat (2e)

Volle Veenmolen met Vier Volle


Geplaatst op: 12 september 2011

Afgelopen zaterdag was weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Natuurlijk was de Veenmolen in Wilnis ook open. Het werd een volle dag, ruim 150 bezoekers lieten zich rondleiden in en om de molen.

Het was prachtig weer, maar er stond wat te weinig wind. Om te kunnen draaien hadden molenaar Vos en zijn assistenten daarom de wieken voorzien van de zeilen. "Vier volle", dat is de vakterm daarvoor. De molen krijgt daardoor een heel ander aanzien dan doordeweeks, wanneer hij stilstaat zonder zeilen.

De vrijwilligers van de molen trakteerden de bezoekers op versgebakken 19e-eeuwse lekkernijen: pannenkoekjes, twee soorten kruidkoek en kniepertjes, dat zijn dunne knapperige wafeltjes. Voor de volwassenen werd er gratis thee en koffie uitgedeeld, voor de kinderen limonade. Die mochten ook nog een ballon en een kleurplaat mee naar huis nemen. De hele dag door waren er rondleidingen. Dit jaar moest iedereen door de achterdeur naar binnen, want de wieken draaiden voor de voordeur langs; dat kwam door de hoek waaruit de wind waaide. Voor de veiligheid was de voordeur met een hek afgesloten, zodat niemand per ongeluk van binnenuit een klap van de molenwiek kon oplopen.

Bezoekers hoeven niet tot volgend jaar te wachten om de molen aan de Oudhuijzerweg 109 te zien, hij is elke zaterdag geopend van tien tot vier, voor een bezichtiging of de verkoop van meel en streekproducten.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Volle Veenmolen met Vier Volle

Afgelopen zaterdag was weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Natuurlijk was de Veenmolen in Wilnis ook open. Het werd een volle dag, ruim 150 bezoekers lieten zich rondleiden in en om de molen. Het was prachtig weer, maar er stond wat te weinig wind. Om te kunnen draaien hadden molenaar Vos … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: