001 - Escaperoom aglemeen
Burgemeester en wethouder in gesprek met de sierteelt

Burgemeester en wethouder in gesprek met de sierteelt


Geplaatst op: 19 mei 2020

Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouder Jan Hazen van Economie zijn vorige week op werkbezoek geweest bij Kwekerijen de Noordpoel en Quakelplant. Beiden gevestigd in De Kwakel. De sierteelt is een belangrijke sector in de gemeente Uithoorn en wordt hard getroffen door de coronacrisis.

De burgemeester en wethouder besloten daarom op bezoek te gaan bij de kwekers om ze een hart onder de riem te steken. Maar ook om aan hen te vragen of de verschillende steunmaatregelen van de overheid ook hun doel bereiken of daadwerkelijk helpen.

Beide bedrijven laten weten ervan uit te gaan dat ze deze coronacrisis ‘overleven’. ,,Ons familiebedrijf is sterk. Door hard te werken met elkaar zijn we ook de economische crisis in 2008 goed doorgekomen,” zegt Wout van Tol van Quakelplant. Vervolgt: ,,We hadden inmiddels goed gespaard om nieuwe investeringen te doen. We willen graag uitbreiden door het ‘stekken’ te gaan mechaniseren en verder te automatiseren. Het gespaarde geld komt nu van pas om deze nieuwe crisis door te komen.”

Redding

Ook Arnoud van der Knaap van de Noordpoel is positief. Al was er wel paniek aan het begin van de crisis in maart. Er stonden heel veel karren met bloemen en planten klaar om verzonden te worden naar onder andere Polen, Italië en België. Maar dat ging allemaal niet door omdat de grenzen werden gesloten. ,,Veel werk verricht, maar geen opbrengsten tot gevolg. Want niet leveren, betekent dat er ook niet betaald wordt. Onze redding is geweest dat premier Mark Rutte koos voor een intelligente lockdown. Tuincentra, waar wij veel aan leveren, bleven open en die worden massaal bezocht. Maar de sector heeft zeker wel een knauw gekregen. Toch ga ik ervan uit dat wij het gaan redden.”

Dat de sector een knauw heeft gehad, beaamt ook Wout van Tol van Quakelplant: ,,De schatting is dat 20 tot 30 procent van de kwekers het niet redden. De sector is hard getroffen en het gaat nog wel even duren voordat we dit te boven zijn.”

Beiden bedrijven gaven aan de interesse van burgemeester Heiliegers en wethouder Hazen op prijs te stellen. De komende tijd zullen Heiliegers en zijn collega-wethouders nog meer werkbezoeken afleggen aan verschillende sectoren die getroffen zijn door de crisis. ,,De afgelopen weken hebben we al meerdere ondernemers bezocht. Het is belangrijk om te horen waar ze tegenaan lopen. We willen de lijntjes kort houden,” aldus de burgemeester.

Heiliegers heeft ook twee keer een teamoverleg van de Uithoornse politie bijgewoond. Want ook voor agenten is de coronacrisis een moeilijke tijd. Zij moeten waken voor hun eigen gezondheid, maar tegelijkertijd blijft de veiligheid op straat prioriteit nummer 1. In sommige gevallen kun je jezelf bijna niet beschermen.Laatst bewerkt op: 19 mei 2020 22:55

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Burgemeester en wethouder in gesprek met de sierteelt

Burgemeester Pieter Heiliegers en wethouder Jan Hazen van Economie zijn vorige week op werkbezoek geweest bij Kwekerijen de Noordpoel en Quakelplant. Beiden gevestigd in De Kwakel. De sierteelt is een belangrijke sector in de gemeente Uithoorn en wordt hard getroffen door de coronacrisis. De burgemeester en wethouder besloten daarom op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: