De Baat (7e)
Stimulerende maatregelen voor een klimaatneutrale gemeente

Stimulerende maatregelen voor een klimaatneutrale gemeente


Geplaatst op: 5 juni 2020

Op weg naar een klimaatneutraal De Ronde Venen voert de gemeente vanaf januari 2021 twee maatregelen door op het gebied van afval. Ten eerste verandert per 1 januari 2021 de ophaalfrequentie van restafval. Vanaf dat moment wordt restafval driewekelijks opgehaald in plaats van tweewekelijks. Ten tweede voert de gemeente per 1 januari 2022 een systeem van gedifferentieerde tarieven – ook wel diftar genoemd – in. De inwoner betaalt dan voor het aantal keren dat hij afval aanbiedt. De gemeenteraad stemde gisteren in met deze maatregelen.

Beide maatregelen sluiten aan bij de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Een gemeente waar net zoveel energie wordt opgewekt als uitgestoten. Een circulaire economie (kringloopeconomie) speelt hierin een belangrijke rol en het belang van goed afval scheiden is groot. “Door afval te zien als grondstof kunnen we uit ons afval nieuwe grondstoffen halen. Daardoor verbranden we minder afval en stoten minder energie uit. Dit kan als de verschillende afvalstromen goed gescheiden zijn. En daar is nog veel winst te behalen”, aldus wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen. 

Stimulerende maatregelen

De verlaagde ophaalfrequentie stimuleert inwoners hun afval goed te scheiden. Hagen: “Als we ons afval goed scheiden, houden we vanzelf minder restafval over. Hierdoor is het ook minder vaak nodig om restafval op te halen. Inwoners die toch tussentijds hun restafval willen aanbieden, kunnen daarvoor natuurlijk – tegen betaling – terecht bij ons afvalbrengstation.” Met de invoering van gedifferentieerde tarieven betaalt de inwoner naast het basistarief alleen voor de momenten dat hij de grijze container aan de straat zet of een vuilniszak naar de ondergrondse containers wegbrengt. Door goed te scheiden, kiest de inwoner dus zelf wanneer hij restafval aanbiedt en kan daarmee besparen op zijn afvalkosten.

Meting openbare ruimte

Bij het invoeren van een systeem met tariefdifferentiatie kan het zijn dat mensen meer afval achterlaten in de openbare ruimte. Dit wil de gemeente voorkomen. Daarom brengt zij de komende maanden de vervuiling in de openbare ruimte in kaart. Hiermee is er een nulmeting vóór de invoering van het systeem van tariefdifferentiatie. Na de invoering van het systeem zorgt de gemeente voor intensief toezicht en handhaving in de openbare ruimte.

Jaarlijkse stijging afvalstoffenheffing en financiële compensatie

Elk jaar stijgt de afvalstoffenheffing. Dat is ook met het nemen van deze maatregelen het geval. De gemeente kijkt naar maatwerk voor kwijtscheldingsgerechtigden en geïndiceerde mensen met medisch afval in geval van chronische ziekte (zoals incontinentieluiers en stoma afval).

Aan de bak

Om het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken, voert de gemeente de maatregelen stap voor stap door. De komende maanden informeert de gemeente haar inwoners over de maatregelen en goed afval scheiden. Hagen: “Een duurzame gemeente zijn pakken we samen op. Samen aan de bak dus! Zodat het in onze gemeente niet alleen voor ons maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen goed wonen en leven is en blijft.”


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Stimulerende maatregelen voor een klimaatneutrale gemeente

Op weg naar een klimaatneutraal De Ronde Venen voert de gemeente vanaf januari 2021 twee maatregelen door op het gebied van afval. Ten eerste verandert per 1 januari 2021 de ophaalfrequentie van restafval. Vanaf dat moment wordt restafval driewekelijks opgehaald in plaats van tweewekelijks. Ten tweede voert de gemeente per … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: