In Nederland worden de meeste woningen nog verwarmd met aardgas. Dat gaat veranderen. De overheid heeft in het Klimaatakkoord bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Daarom gaan we op zoek naar andere manieren om ons huis te verwarmen en om te koken. Ook in De Ronde Venen. De gemeente De Ronde Venen heeft de ambitie om al in 2040 al volledig aardgasvrij te zijn. En dat kan alleen met de hulp van inwoners, ondernemers en verenigingen. Daarom vraagt de gemeente alle inwoners en ondernemers om deel te nemen aan de vragenlijst ‘Aardgasvrije gemeente’.
De gemeente is benieuwd hoe inwoners en ondernemers denken over een aardgasvrije gemeente
Inwoners en ondernemers spelen een grote rol bij het aardgasvrij maken van de gemeente. Natuurlijk zijn er bij hen vragen, zorgen en wensen. Om hier een goed overzicht van te krijgen heeft de gemeente een online vragenlijst opgesteld. In deze vragenlijst wordt onder meer gevraagd naar hoe inwoners en ondernemers over aardgasvrij denken en wat zij belangrijk vinden bij de overstap naar aardgasvrij.
Iedereen die hun mening wil geven over het aardgasvrij maken van woningen of wijken kan dit doen op www.derondevenen.nl/aardgasvrij. Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. De ingevulde vragenlijst blijft anoniem en wordt vertrouwelijk behandeld. De vragenlijst kan tot vrijdag 10 juli worden ingevuld. Ontvangt u de vragenlijst liever op papier? Bel dan naar 0297 29 16 16 of stuur een e-mail naar: r.achterveld@derondevenen.nl. Dan sturen we u een papieren versie met een antwoordenvelop.
Ideeën van inwoners en ondernemers helpen de gemeente op weg naar aardgasvrij wonen
“Wij vinden het belangrijk om onze inwoners en ondernemers zo vroeg mogelijk te betrekken bij de plannen om van het gas af te gaan. Zodat wij rekening kunnen houden met wensen en eventuele zorgen kunnen wegnemen”, zegt wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen. “Samen met inwoners en organisaties staan we voor een enorm grote verandering. Daarom betrekken we inwoners, bedrijven en organisaties zoveel mogelijk bij wat we als gemeente doen. We vragen nu dan ook iedereen om de online vragenlijst in te vullen en ons te helpen met ideeën over hoe we in 2040 aardgasvrij kunnen zijn.”
De resultaten van de online vragenlijst vormen een vertrekpunt bij volgende stappen
De resultaten van de online vragenlijst worden gebruikt voor de vervolgstappen richting een aardgasvrije gemeente. Vervolgens onderzoekt de gemeente met inwoners, eigenaren van vastgoed, netbeheerders en andere overheden hoe we van het aardgas af gaan. Wat is per buurt het beste alternatief voor aardgas? Is er een volgorde tussen de buurten. Proberen we met een aantal buurten al voor 2030 over te stappen op een alternatief? Zo ja, welke dan? De resultaten komen in een document: de ‘Transitievisie Warmte’. De Transitievisie Warmte moet in 2021 klaar zijn. In het najaar organiseert de gemeente 3 bijeenkomsten om verder te praten met inwoners over wat zij belangrijk vinden voor de overgang naar aardgasvrij wonen en worden de resultaten van de vragenlijst besproken.
Onderzoek naar alternatieven voor het aardgas binnen onze gemeente
De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met onderzoeksbureau CE Delft, woningcorporatie GroenWest en netbeheerder Stedin onderzoek gedaan naar de alternatieven voor aardgas binnen de gemeente. In dit onderzoek is gekeken naar de technische mogelijkheden en de daarbij komende kosten voor alle alternatieven voor aardgas voor iedere wijk of buurt. Iedere wijk of buurt is anders en heeft zijn eigen mogelijkheden en kansen. De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op www.derondevenen.nl/onderzoek-CEDelft.