001 - Escaperoom aglemeen
Samenwerking drinkwaterbedrijf PWN en gemeente Uithoorn moet oplopen schulden voorkomen

Samenwerking drinkwaterbedrijf PWN en gemeente Uithoorn moet oplopen schulden voorkomen


Geplaatst op: 8 juli 2020

De gemeente Uithoorn en drinkwaterbedrijf PWN hebben afgesproken om mensen met betalingsachterstanden eerder te helpen. Door betalingsachterstanden vroegtijdig in beeld te brengen willen de partijen voorkomen dat schulden oplopen.

Wethouder, Ria Zijlstra: ,,Er zijn gezinnen waar plotseling het inkomen wegvalt. Bijvoorbeeld bij een overlijden van een partner of een echtscheiding. Of als iemand zijn of haar baan verliest. Dat kan onder andere als gevolg van de coronacrisis. De vaste lasten voor huur, zorgen en energie lopen wel gewoon door en dan kan het al snel gebeuren dat alles niet meer te overzien is. Wij willen onze inwoners graag helpen om snel de financiën weer in balans te brengen om erger te voorkomen. Soms kan een regeling of kwijtschelden helpen of kan met wat hulp beter inzicht komen in de administratie.”

PWN-directeur a.i. Ria Doedel: ,,Door samen vroegtijdig te signaleren, helpen we klanten die moeite hebben hun rekeningen te betalen en voorkomen we dat schulden oplopen. Wij vinden het niet meer dan logisch om hierin samen op te trekken met gemeenten.”

De gemeente werkt in deze aanpak al samen met woningcorporatie Eigen Haard, Gemeentebelastingen Amstelland, zorgverzekeraars, drinkwaterbedrijf Waternet en de gemeente Ouder-Amstel. Drinkwaterbedrijf PWN sluit zich hier nu dus bij aan. In totaal werken nu 12 partijen samen in deze aanpak.

Deze partijen (crediteuren) geven de gemeente maandelijks een overzicht van betalingsachterstanden. Een combinatie van twee of meer betalingsachterstanden kan een signaal zijn van een financieel knelpunt. Bij een combinatie van meldingen komt het ‘Vroeg er op af team’ in actie. Voor de coronacrisis ging dit team op huisbezoek om hulp aan te bieden. Momenteel wordt er wegens Corona een brief gestuurd met een aanbod tot hulp. In de brief staat informatie over de bedoeling van de aanpak en een hulpaanbod. Wanneer het telefoonnummer van de inwoner bekend is, wordt er nog telefonisch contact opgenomen. In een gesprek kan over de situatie gesproken worden en wordt hulp geboden. Ook welzijnsorganisatie Uithoorn voor Elkaar werkt mee aan de aanpak want soms is naast financiële hulp, ook andere hulp welkom.

  Nieuwe wet

De samenwerking bij de aanpak van betalingsachterstanden is een proef die wordt gehouden in de gemeenten Uithoorn en Ouder-Amstel. Vanaf 2021 komt er een nieuwe wet die voorschrijft dat alle gemeenten een aanpak hebben voor meldingen van betalingsachterstanden van woningcorporaties, zorgverzekeraars, water- en energiebedrijven. In Uithoorn en Ouder-Amstel wordt nu al ervaring opgedaan met de aanpak om haar inwoners al eerder te helpen.


Laatst bewerkt op: 8 juli 2020 16:11

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Samenwerking drinkwaterbedrijf PWN en gemeente Uithoorn moet oplopen schulden voorkomen

De gemeente Uithoorn en drinkwaterbedrijf PWN hebben afgesproken om mensen met betalingsachterstanden eerder te helpen. Door betalingsachterstanden vroegtijdig in beeld te brengen willen de partijen voorkomen dat schulden oplopen. Wethouder, Ria Zijlstra: ,,Er zijn gezinnen waar plotseling het inkomen wegvalt. Bijvoorbeeld bij een overlijden van een partner of een echtscheiding. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: