001 -Family
Onderzoek in gemeente De Ronde Venen naar het gebruik van aardwarmte

Onderzoek in gemeente De Ronde Venen naar het gebruik van aardwarmte


Geplaatst op: 24 augustus 2020

Vanaf 28 augustus vindt in de gemeente De Ronde Venen onderzoek plaats in de ondergrond. Doel van het onderzoek is om de kansen voor het gebruik van aardwarmte beter in beeld te brengen. Aardwarmte is een duurzame energiebron voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen. Het onderzoek is een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt er geen onderdeel van uit. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief. Kijk op www.scanaardwarmte.nl voor meer informatie.

Aardwarmte biedt kansen om een deel van onze warmtevraag duurzaam in te richten

Nederland heeft een opgave op het gebied van duurzaamheid. In 2050 moet de energievoorziening duurzaam en CO2-neutraal zijn. Aardwarmte biedt kansen om een deel van onze warmtevraag duurzaam in te richten. Bij aardwarmte wordt gebruik gemaakt van warm water wat in diepere grondlagen zit (vaak op een diepte van 1,5 tot 4 km). Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. Dit water wordt opgepompt en via leidingen naar de afnemers gebracht (huishoudens, kantoren, glastuinbouw, lichte industrie). 

Seismisch onderzoek op 2 onderzoekslijnen

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt in grote delen van Nederland onderzoek gedaan. Op onderzoekslijnen wordt seismisch onderzoek gedaan. Twee onderzoekslijnen doorkruisen De Ronde Venen. Vanaf 28 augustus wordt een lijn die parallel aan het Amsterdam-Rijnkanaal ligt onderzocht. Dit onderzoek duurt circa 3 weken. Daarna is een lijn aan de beurt die net bovenlangs Mijdrecht en onderlangs Abcoude gaat aan de beurt.

Wat is seismisch onderzoek?

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert dit onderzoek met de naam ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN). SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland). Benieuwd wat er precies gebeurt tijdens dit onderzoek? Bekijk dan de video op: https://vimeo.com/337240295

 Wilt u meer weten over de werkzaamheden?

Kijk op www.scanaardwarmte.nl voor meer informatie over SCAN. Op deze website staan binnenkort ook de locaties van het seismisch onderzoek in De Ronde Venen. Ook vindt u er updates over de werkzaamheden in dit gebied.   

Blijf op de hoogte over een duurzame gemeente

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/duurzaam. 


Laatst bewerkt op: 24 augustus 2020 06:40

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Onderzoek in gemeente De Ronde Venen naar het gebruik van aardwarmte

Vanaf 28 augustus vindt in de gemeente De Ronde Venen onderzoek plaats in de ondergrond. Doel van het onderzoek is om de kansen voor het gebruik van aardwarmte beter in beeld te brengen. Aardwarmte is een duurzame energiebron voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen. Het onderzoek is een verkenning, het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: