001 -Family

Gemeente Aalsmeer geen slachtoffer digitale gaten Diginotar


Geplaatst op: 6 september 2011

De elektronische inbraak bij het bedrijf DigiNotar door hackers uit Iran, heeft de betrouwbaarheid van een groot aantal overheidssites geschaad. Uit een inventarisatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten - waarbij alle gemeenten zijn aangesloten - blijkt dat vrijwel alle gemeenten in Nederland een of meer certificaten van DigiNotar hebben. De gemeente Aalsmeer maakt géén gebruik van de veiligheidscertificaten van DigiNotar. De administratie van de afdeling Sociale Zaken en de WMO is echter via de G2 ondergebracht bij de gemeente Uithoorn, die wèl certificaten van DigiNotar gebruikt. De monitoring hierop wordt gedaan door deze samenwerkingspartner, die inmiddels maatregelen heeft genomen. Derden kunnen dus onmogelijk toegang krijgen tot privégegevens van inwoners van Aalsmeer.

De gemeente Aalsmeer maakt voor de veiligheidscerrtificaten gebruik van Gemnet CSP. Overigens zijn via andere bedrijven de digitale gaten bij de overheid in sneltreinvaart gedicht.

OM start onderzoek
Het Beverwijkse bedrijf DigiNotar houdt zich bezig met allerlei vormen van internetbeveiliging, voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. Het bedrijf biedt onder meer mogelijkheden om digitale documenten te ondertekenen en veilig uit te wisselen. Ook voorziet het websites van veiligheidscertificaten, waarmee aan gebruikers een veilige verbinding wordt gegarandeerd. Het Openbaar Ministerie begint een eigen onderzoek naar DigiNotar. Daarbij kijkt het Openbaar Ministerie of de certificaatverstrekker formeel aangesproken kan worden of zelfs aansprakelijk valt te stellen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer geen slachtoffer digitale gaten Diginotar

De elektronische inbraak bij het bedrijf DigiNotar door hackers uit Iran, heeft de betrouwbaarheid van een groot aantal overheidssites geschaad. Uit een inventarisatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten - waarbij alle gemeenten zijn aangesloten - blijkt dat vrijwel alle gemeenten in Nederland een of meer certificaten van DigiNotar hebben. De … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: