001 - Escaperoom aglemeen
VluchtelingenWerk zoekt nieuwe taalcoaches

VluchtelingenWerk zoekt nieuwe taalcoaches


Geplaatst op: 17 september 2020

VluchtelingenWerk is op zoek naar  taalcoaches voor 14 nieuwe inwoners van Mijdrecht. Gelukkig zijn er al  26 vrijwillige taalcoaches in de Ronde Venen die via VluchtelingenWerk elke week een paar uur van hun tijd geven om samen met hun taalmaatje de taal te oefenen. Sommigen doen dit al jarenlang, gewoon omdat het zo leuk is om te doen. Dus mocht je interesse hebben, stuur dan een mailtje. Jullie zijn hard nodig!

In de Ronde Venen zijn op dit moment 44 statushouders bezig met de inburgeringsplicht waar allerlei eisen aan vastzitten. Als statushouder moet je examens afleggen. Daarvoor ga je naar school, maar echt zelfredzaam worden in een nieuwe omgeving is moeilijk!  Het oefenen van PRATEN is daarbij van cruciaal belang: het helpt bij het halen van je examens maar ook bij het opbouwen van positieve relaties met de buren, het leren begrijpen wat er wordt bedoeld door ambtenaren of door de juf op de school van de kinderen.   

VluchtelingenWerk zet zich al 40 jaar in voor de vluchteling, vanaf het moment dat iemand aankomt in een AZC. Het is een lange weg na vaak een moeilijke vlucht. Als je uiteindelijk als vluchteling mag blijven in Nederland krijg je in een – voor jou willekeurige –  gemeente een huurwoning toegewezen. Als je boft, vind je daar vrijwilligers die je helpen op weg naar zelfredzaamheid. Mensen die je helpen bij hoe de taal te gebruiken én hoe wij de dingen doen.

Op je eigen manier

Taalcoaches bij VluchtelingenWerk spreken hun taalmaatje doorgaans informeel. Ze gaan samen met de hond wandelen, samen koken, helpen met huiswerk of voorbereiden op een gesprek met de arts. Tegenwoordig uiteraard met inachtneming van 1,5m afstand, of via de webcam. Er is geen opleiding voor nodig, alleen Nederlands spreken en geïnteresseerd zijn in andere culturen is belangrijk. Je kunt wel rekenen op steun en trainingen.  De tijdsinvestering is gemiddeld 1,5 uur per week gedurende ruim een jaar. Interesse? Lees dan deze weblog die door onze taalcoaches wordt gemaakt:  https://taalcoachingdrv.blogspot.com

Wil je meer weten of je opgeven als taalcoach? Stuur dan een mailtje naar de taalcoachcoördinator: Elanor Merrill en zij neemt snel contact met je op: emerrill@vluchtelingenwerk.nl


Laatst bewerkt op: 17 september 2020 08:10

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VluchtelingenWerk zoekt nieuwe taalcoaches

VluchtelingenWerk is op zoek naar  taalcoaches voor 14 nieuwe inwoners van Mijdrecht. Gelukkig zijn er al  26 vrijwillige taalcoaches in de Ronde Venen die via VluchtelingenWerk elke week een paar uur van hun tijd geven om samen met hun taalmaatje de taal te oefenen. Sommigen doen dit al jarenlang, gewoon … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: