Dubbel goud voor handbikers UWTC

Geplaatst op: 21 september 2020

Dinsdag 15 september mochten de handbikers zich opmaken voor het NK tijdrijden. Dichtbij huis konden Tim de Vries en Jetze Plat deze strijd aangaan, op het parcours van Sloten. Het snelle rondje van 2,5 km lag er tropisch bij. Vanwege de coronamaatregelen startten de 40 handbikers, tandems, en (tri-)cyclingrenners in aparte blokken. De handbikende mannen legden 17,5 km af, hun vrouwelijke collega's 15 km. Na afloop was het duidelijk dat de lange coronapauze de onderlinge krachtsverhoudingen niet had aangetast.
Bij de mannen reden de liggers sneller dan de kniezitters, bij de vrouwen was dat omgekeerd. Ligger Jetze Plat (MH4) scoorde de absoluut snelste tijd over 17,5 km: 22 minuten en 43 seconden. Zijn winnende collega Tim de Vries scoorde als kniezitter bij de MH5/Open een tijd van 24,26.

Zaterdag 19 september is de wegwedstrijd verreden op de Nedereindse Berg. Op een zonovergoten nazomerzaterdag gingen 35 handbikers in Utrecht de uitdaging aan wie de nieuwe Nederlandse kampioenen van 2020 zouden worden.  Na een lange wedstrijd van ruim anderhalf uur waren de kaarten geschud en kon de huldiging beginnen.
Anders dan anders startten bij dit NK de mannen een halve minuut voor de vrouwen. Voor de mannen was het meteen alle hens aan dek. Want met twee wereldkampioenen in de gelederen (Jetze Plat en Tim de Vries) gaat het gas gelijk open. Na enkele ronden nam Jetze het initiatief in handen en begon aan een lange solo, die hij in de MH4 winnend afsloot, ondanks een aanrijding onderweg met Henry Honing. Ook Tim won in de MH5/Open.

Voor Jetze Plat stond er nog meer op het programma. Op zondag won hij zijn derde Nederlandse titel. De triathlon won hij in een super snelle tijd.

Kampioenschap van Waterland
Zondag 20 september is er gestreden om het kampioenschap van Waterland en 5 UWTC-jeugdleden gingen de strijd aan: Joel (cat. 1), Floris en Jytte (cat. 4), en Kars en Jari (cat. 6). De wedstrijd was bij ARC Ulysses in Amsterdam Noord. Helaas geen uitslagen maar wel korte verslagen van deze wedstrijden. Joël streed weer prima bij cat 1-2 en volgens de speaker kwam het stoom uit zijn oren! Volgende week gaan we het weer proberen in Amstelveen.
Jytte en Floris reden bij cat 3-4 en zoals gewoonlijk ging het peloton de eerste ronde heel hard. Jytte heeft net als de laatste weken actief meegereden in de eerste posities van de kopgroep. Bij de laatste bocht kwam Jytte niet goed door en daardoor kon ze het laatste stuk niet hard doorrijden. Het peloton eindigde de wedstrijd in een sprint. Jytte eindigde netjes in het peloton.
Ook bij cat 5-6 reden twee UWTC leden mee. Kars reed even goed mee in het peloton, maar Kars kwam na een versnelling op een paar meter te zitten. Dat werden er steeds meer, waarna hij een aantal ronden lang een koppeltijdrit reed met een deelnemer van een andere vereniging. Toen hij die loste, reed Kars nog een halve wedstrijd in een strak tempo tot de finish. Wederom was hij heel blij en tevreden over zijn prestatie. En zijn ouders natuurlijk ook!
De race begon lekker voor Jari. In het begin zat hij er lekker bij. Na een tijdje moest hij lossen en kwam hij samen met nog een jongen te zitten. Samen reden ze goed door. Jari heeft de wedstrijd keurig uitgereden.

Veteranen
Afgelopen weekend konden de UWTC veteranen hun wedstrijden rijden onder zonnige omstandigheden. Zaterdag hebben ze gekoerst in Rotterdam, bij de wedstrijd voor 70+ spurtte Guus Zantingh naar een podiumplaats door 3e te worden. Leen Blom kwam als 10e over de eindstreep. Bij de 60+ eindigde John Tromp als 8e.  Zondag stonden de renners in Haarlem/Waardepolder aan de start, bij de 70+ finishte Guus Zantingh als 5e en Leen Blom als 9e en bij de 60+ eindigde John Tromp als 10e.

Laatst bewerkt op: 21 september 2020 11:36

Dinsdag 15 september mochten de handbikers zich opmaken voor het NK tijdrijden. Dichtbij huis konden Tim de Vries en Jetze Plat deze strijd aangaan, op het parcours van Sloten. Het snelle rondje van 2,5 km lag er tropisch bij. Vanwege de coronamaatregelen startten de 40 handbikers, tandems, en (tri-)cyclingrenners in aparte … Lees meer »