001 -Family
De Ronde Venen zoekt geschikte gebieden voor zonnevelden en windmolens

De Ronde Venen zoekt geschikte gebieden voor zonnevelden en windmolens


Geplaatst op: 22 september 2020

"Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk daken in De Ronde Venen vol liggen met zonnepanelen. Maar dit is slechts 20% van de energie die we nodig hebben", zegt Kiki Hagen, wethouder Duurzaamheid van gemeente De Ronde Venen. ”We hebben daarom ook zonnepanelen op land (zonnevelden) en windmolens nodig. Waar passen die binnen onze gemeente? Ik roep alle inwoners op om via www.zonenwindkaart.nl mee te zoeken naar geschikte gebieden voor zonnevelden en windmolens. Dit kan tussen 21 september en 12 oktober."

"Samen met onze inwoners staan we voor een grote opgave", vervolgt Hagen. "We willen als gemeente in 2040 klimaatneutraal zijn: alle energie die we dan verbruiken is duurzaam. Daarmee dragen we als gemeente bij aan het klimaatakkoord. Dit doen we met de beste, nu bewezen technieken: zon- en windenergie. Al omarmen we ook nieuwe technieken die duurzame energie opwekken."

Doe mee via www.zonenwindkaart.nl 

Hier kunnen inwoners online zonnevelden en windmolens plaatsen in verschillende gebieden in de gemeente. Het programma rekent direct bij iedere keuze de bijdrage aan de energietransitie door. Ook kunnen inwoners een gebied aanwijzen waar ze liever geen zonnevelden of windmolens zien.   

Hulp nodig bij het invullen? Kom naar het spreekuur

De gemeente organiseert deze spreekuren op het gemeentehuis en bij de servicepunten in de kernen Abcoude, Mijdrecht en Wilnis. Inwoners kunnen voor het inplannen van een afspraak bellen naar 0297 29 16 16. Of een e-mail sturen naar duurzaam@derondevenen.nl.

Ook gaat de gemeente de dorpen in met een koffiekar

Op donderdag 24 september en 8 oktober staat het team Duurzaamheid op ‘t Marktveld in Abcoude. Van 13.00 uur tot 16.00 uur gaan de medewerkers van de gemeente met inwoners in gesprek over de zoekgebieden. Op donderdagmiddag 1 oktober staat het team op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Voor vragen of hulp bij het invullen van de kaart kunnen inwoners bij de koffiekar terecht van 13.00 uur tot 16.00 uur. 

Wat doet de gemeente met de resultaten?

De gemeente verzamelt de voorkeuren van iedereen die de kaart invult. Samen met inwoners, belangengroepen, agrariërs, de provincie en Stedin bekijkt de gemeente de resultaten van de kaart. Naast deze voorkeuren wordt ook gekeken welke natuur, cultuurhistorie en andere kwaliteiten gebieden bezitten. Deze belangen en de voorkeuren van inwoners wegen mee bij de keuze van gebieden waar zonnevelden en windmolens komen. En om te bepalen waar als eerste gestart wordt. Naar verwachting worden in het voorjaar van 2021 de geschikte gebieden aan de gemeenteraad voor gelegd. Dit noemen we zoekgebieden. Er komen geen zonnevelden en windmolens buiten de zoekgebieden.

Vragen over de zoekgebieden? Neem gerust contact op met de gemeente 

Tijdens openingstijden van het gemeentehuis kunnen inwoners telefonisch contact opnemen via 0297 29 16 16. Mailen kan ook via duurzaam@derondevenen.nl. Op www.zonenwindkaart.nl kunnen inwoners via een chatfunctie vragen stellen over de kaart. Ook kunnen inwoners terecht met vragen op de social media-kanalen van de gemeente.

Meer weten over duurzaamheid?

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/duurzaam. 

 


Laatst bewerkt op: 22 september 2020 11:37

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen zoekt geschikte gebieden voor zonnevelden en windmolens

"Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk daken in De Ronde Venen vol liggen met zonnepanelen. Maar dit is slechts 20% van de energie die we nodig hebben", zegt Kiki Hagen, wethouder Duurzaamheid van gemeente De Ronde Venen. ”We hebben daarom ook zonnepanelen op land (zonnevelden) en windmolens nodig. Waar passen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: