001 -Family
CDA: Geen windturbines in het Gein

CDA: Geen windturbines in het Gein


Geplaatst op: 6 oktober 2020

Donderdag werd tijdens de raadsvergadering de RES, (Regionale Energie Strategie) besproken. Elke gemeente in de regio moet aangeven hoeveel ze kan bijdragen aan de energie transitie. Daarbij moeten ook locaties worden aangeduid waar windmolens en zonnevelden mogen komen. Daarom heeft het CDA het initiatief genomen om samen met VVD en D66 een motie in te dienen om te voorkomen dat in het Unesco Erfgoed gebied Gein, windturbines mogen komen. De motie is aangenomen. 

“Het CDA staat voor rentmeesterschap maar wil ook zeker niet voor de troepen uitlopen”, zegt raadslid Coos Brouwer, “we moeten de stappen naar duurzaamheid behoedzaam zetten”.

Zo diende het CDA al voor de zomer een motie in waarbij ze de gemeente oproept om eigen locaties langs dijken en wegen in kaart te brengen, waar bijvoorbeeld ook zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit tast het bijzondere landschap minder aan.

De maatschappelijke discussie moet zorgvuldig gevoerd kunnen worden. Vandaar ook onze steun voor de motie over inwoners participatie. De inwoners moeten, ook in deze tijd, meegenomen worden in het proces, we moeten het draagvlak niet uit het oog verliezen. 

Eén ding is al duidelijk en dat is, dat we de het Gein, de Stelling van Amsterdam als Unesco werelderfgoed als onvervangbaar en uniek erfgoed willen behouden en daarom willen dit uitsluiten als zoekgebied voor windturbines. Eerder werd hier een tunnel bak voor de trein gemaakt en verlegde men de route van de A9 om die zelfde reden. Waarom dan nu niet eenzelfde afweging maken?

Maar we moeten ook de ogen niet sluiten voor alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die nu razendsnel gaan. Daarom heeft het CDA ook de motie over Kernenergie gesteund. Brouwer: “We wonen in een bijzonder gebied met prachtige kwetsbare natuur, liggen onder de aanvliegroute van Schiphol en hebben veel water. De ruimte om iets te doen is schaars. Als we ook nog huizen willen bouwen dan blijft er weinig ruimte over voor zonnevelden en windmolens. Een pittige uitdaging waarbij alle mogelijkheden onderzocht moeten worden”.

 


Laatst bewerkt op: 6 oktober 2020 11:49

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

CDA: Geen windturbines in het Gein

Donderdag werd tijdens de raadsvergadering de RES, (Regionale Energie Strategie) besproken. Elke gemeente in de regio moet aangeven hoeveel ze kan bijdragen aan de energie transitie. Daarbij moeten ook locaties worden aangeduid waar windmolens en zonnevelden mogen komen. Daarom heeft het CDA het initiatief genomen om samen met VVD en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: