001 - Escaperoom aglemeen
Stichting Dorpsacademie gaat open voor alle jongeren

Stichting Dorpsacademie gaat open voor alle jongeren


Geplaatst op: 12 oktober 2020

Stichting Dorpsacademie in Wilnis vangt thuiszittende scholieren op voor wie er geen passend onderwijs is. In deze coronaperiode breiden ze hun diensten uit. Vanaf nu zijn ook jongeren die wel naar school kunnen welkom. Coronaproof natuurlijk. 

Jenneke van Wijngaarden, directeur van De Dorpsacademie: “We zien dat jongeren echt geraakt worden door corona, ook als ze zelf niet ziek zijn. Clubjes gaan niet door, er zijn allemaal extra regels op school en doordat veel ouders thuis werken, is er daar ook minder tijd om lekker te ontspannen. Mijn collega Enrico en ik hadden het hier over en toen dachten we ineens: moeten we de deuren niet open gooien voor alle jongeren?” 

Zo gezegd zo gedaan. Elke woensdagmiddag geven Enrico en Jenneke van 13 uur tot 14u30 kunst- en knutselles aan kinderen en jongeren tussen de tien en zestien jaar. Van 15 uur tot 16u30 is er een Open Werkplaats voor jongeren van twaalf tot achttien jaar. 

“Alles kan,’ zegt Jenneke, die behalve directeur ook beeldend kunstenaar en kunstdocent is. “Je mag aan de slag op de graffitiwerkplaats of met kwast op doek. Maar je kunt ook achter de naaimachine gaan zitten of gitaar of piano spelen. Werken met klei of tie dye, noem maar op.” 

Jongeren die komen hoeven geen ervaring met of ambitie in de kunst te hebben, maar het mag wel. “Ja! Of iemand nou voor de gezelligheid komt, of om op hoog niveau les krijgen van professionele artiesten, dat maakt ons niet uit. Wij bieden wat er nodig is. Dat doen we voor de thuiszitters altijd al en nu dus ook voor alle andere jongeren.” 

En corona dan? “Ik heb intussen al wel twintig paar schoonmaakhandschoenen versleten,” lacht Jenneke. “Maar dat vind ik geen probleem, want goed schoonmaken is belangrijk. En gelukkig hebben we een grote ruimte met zelfs een buiten, dus aan de RIVM-richtlijnen kunnen we ons gewoon houden. En dat doen we ook.” 

Leuk extraatje is dat kunstenaar Nemo Ezendam van 17 tot 25 oktober exposeert in De Dorpsacademie, als onderdeel van de Outsider Artist Expo-reeks. Jenneke: “Er hangen wel dertig of veertig werken van hem, dus scholieren kunnen zich volop laten inspireren. 

Meer weten over de expositie, de kunstlessen of de Open Werkplaats? Kijk op www.stichtingdorpsacademie.nl 

Over Stichting Dorpsacademie 

De Dorpsacademie vangt thuiszittende scholieren op. Jonge mensen vanaf twaalf die niet of nauwelijks naar school gaan omdat er bijvoorbeeld geen passend onderwijs voor hen is. De problematiek van de kinderen is uiteenlopend van aard, of het nu gaat over autisme, hoogbegaafdheid, pesten, psychische problemen als depressie of een problematische thuissituatie. 

De uitkomst is vaak hetzelfde; een kind komt thuis te zitten, raakt nog verder in een isolement en dat trekt vaak een zware wissel op het hele gezin. De Dorpsacademie biedt structuur, leuke creatieve activiteiten en een gezellige omgeving, gericht op herstel en een toekomst. Alles op maat van de scholier en onder leiding van kunstenaars en artiesten met een pedagogische achtergrond. Kijk ook op www.stichtingdorpsacademie.nl.


Laatst bewerkt op: 12 oktober 2020 12:54

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Stichting Dorpsacademie gaat open voor alle jongeren

Stichting Dorpsacademie in Wilnis vangt thuiszittende scholieren op voor wie er geen passend onderwijs is. In deze coronaperiode breiden ze hun diensten uit. Vanaf nu zijn ook jongeren die wel naar school kunnen welkom. Coronaproof natuurlijk.  Jenneke van Wijngaarden, directeur van De Dorpsacademie: “We zien dat jongeren echt geraakt worden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: