001 - Escaperoom aglemeen
VVD De Ronde Venen: Pak meer  kansen voor zonne-energie

VVD De Ronde Venen: Pak meer kansen voor zonne-energie


Geplaatst op: 13 oktober 2020

VVD De Ronde Venen vindt de klimaat- en energie discussie te benauwd. 
Er moeten kansen gekoppeld worden, zoals tegengaan bodemdaling in gebieden en daar tegelijk zonnepanelen plaatsen. De gemeenteraad heeft op 1 oktober deze motie van de VVD aangenomen.
 
In de Ronde Venen zijn veel (agrarische) gebieden met bodemdaling als gevolg van het inklinken van veen. Ook wel oxidatie van veen genoemd met als oorzaak de lage waterstanden die nodig zijn om het land te gebruiken. 
 
Dit is niet alleen een knelpunt vanwege de daling op zich maar ook vanwege het feit dat oxidatie van veen 4% van de broeikasgassen (zoals methaan, CO2) in Nederland oplevert. En dat is bijna net zo veel als de luchtvaart.
 
Om dat tegen te gaan zou de waterstand omhoog moeten met als gevolg dat de boer niet meer met zware machines zijn land op kan. Dan zou hij zijn bedrijfsvoering dus moeten veranderen. VVD De Ronde Venen heeft met een meerderheid in de raad aan het college  gevraagd om samen met agrarische ondernemers en de provincie te bezien of er proefgebieden kunnen komen om de waterstand te verhogen.
 
Mogelijk zijn er gebieden waar een deel zonnepanelen gecombineerd kan worden met een hogere waterstand. Die inkomsten uit energie zouden een klein begin kunnen zijn om de bedrijfsvoering aan te passen. Maar dat is lang niet genoeg. 
 
Daarom wordt er nu bekeken hoe boeren kunnen worden gecompenseerd als de grond minder CO2 produceert. Want het is simpel: CO2 uitstoten kost geld, en het niet uitstoten kan geld opleveren.   
Overleg is nodig en draagvlak. Want de agrarische sector staat onder spanning. En de VVD is tegen elke vorm van dwang.
 
In ieder geval snijdt het mes aan twee kanten: Minder CO2, en ruimte voor zonnevelden. 
 
Ook de inwoners van De Ronde Venen worden hierbij betrokken. Want zij praten mee over  waar zonnevelden kunnen komen. De VVD zal erop toezien dat die participatie goed verloopt.  


Laatst bewerkt op: 13 oktober 2020 17:00

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VVD De Ronde Venen: Pak meer kansen voor zonne-energie

VVD De Ronde Venen vindt de klimaat- en energie discussie te benauwd.  Er moeten kansen gekoppeld worden, zoals tegengaan bodemdaling in gebieden en daar tegelijk zonnepanelen plaatsen. De gemeenteraad heeft op 1 oktober deze motie van de VVD aangenomen. In de Ronde Venen zijn veel (agrarische) gebieden met bodemdaling als gevolg … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: