VVD De Ronde Venen: Kernenergie in de mix

VVD De Ronde Venen: Kernenergie in de mix


Geplaatst op: 14 oktober 2020

VVD De Ronde Venen vindt de klimaat- en energie discussie te benauwd. 
Omdat het niet alleen moet gaan over waar de windturbines of de zonnevelden komen, maar over het achterliggende probleem: De CO2 uitstoot.
 
Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in 2030 49% lager zijn dan dat het in 1990 was. En dat gaat niet lukken met alleen zon- en windenergie. 
 
 
In de gemeenteraad van 1 oktober is op basis van aangeven van VVD, CDA en D66 bepaald dat er in het UNESCO gebied van de stelling van Amsterdam geen windmolens gaan komen. Hiermee beschermen we dit unieke landschap in onze gemeente.
 
Op dezelfde avond heeft de gemeente De Ronde Venen getekend voor de ambitie om samen met 16 andere gemeenten in Utrecht  2030 1,8 Twh aan duurzame energie op te wekken. Dit is noodzakelijk om een bijdrage aan het klimaatakkoord te leveren en hiermee verantwoordelijkheid te nemen.
 
Wind op zee alleen zal nooit genoeg zijn. Wind op land is nodig.  Als er meer en meer gebieden voor wind zouden worden uitgesloten, bestaat het risico dat het bod niet gehaald wordt. En dan bestaat het risico dat de provincie gebieden gaat aanwijzen. VVD De Ronde Venen wil dat de discussie ook ergens anders over gaat, want anders komen we vast te zitten. 
Want de zon schijnt niet altijd en het waait ook niet altijd. En we willen ook niet afhankelijk zijn van gas uit Rusland en zeker niet meer van olie. En met de discussie kunnen we niet vroeg genoeg beginnen. Want het is te lang een taboe geweest.
 
Kernenergie: Minder CO2  
Kernenergie heeft een even lage CO2-uitstoot als zonne- en windenergie en voorkomt “horizonvervuiling”. En volgens de Verenigde Naties halen we de klimaatdoelen nooit zonder deze bron.  Dus: Kernenergie hoort in de energiemix.  Een paar weken geleden is de VVD de discussie op landelijk niveau begonnen. VVD De Ronde Venen vindt dat die discussie ook op lokaal niveau gevoerd moet worden. De provincie gaat in de komende maanden bij alle gemeenten vragen onder welke voorwaarden hiervoor belangstelling is. VVD De Ronde Venen heeft samen met andere partijen het college gevraagd om hier met positieve belangstelling op te reageren. En voorwaarden op te stellen. Dat betekent overigens niet zomaar dat in onze gemeente of de provincie kernenergie gaat komen.


Laatst bewerkt op: 14 oktober 2020 09:00

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VVD De Ronde Venen: Kernenergie in de mix

VVD De Ronde Venen vindt de klimaat- en energie discussie te benauwd.  Omdat het niet alleen moet gaan over waar de windturbines of de zonnevelden komen, maar over het achterliggende probleem: De CO2 uitstoot. Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in 2030 49% lager zijn dan dat het in 1990 was. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: