001 - Escaperoom aglemeen
Duurzame economische ontwikkeling mogelijk door deelname aan Invest-MRA

Duurzame economische ontwikkeling mogelijk door deelname aan Invest-MRA


Geplaatst op: 14 oktober 2020

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn veel duurzame economische initiatieven. Soms kunnen deze een financiële ondersteuning gebruiken. Wethouder economie Jan Hazen: “Door deel te nemen aan Invest-MRA worden de kracht van de markt en overheid samengebracht zodat innovatieve ondernemingen de kans krijgen zich te ontwikkelen, duurzame transities kunnen versnellen en nieuwe werkgelegenheid in de regio wordt gecreëerd.”


Aanvraag doen
Voor de regio’s Noord-Holland Noord(NHN) en de MRA wordt een investeringsfonds opgericht. Consortia en bedrijven een aanvraag kunnen doen voor een co-financiering voor duurzame projecten die nog niet door de markt gefinancierd (kunnen) worden. Als aanvulling hierop geeft wethouder Hazen aan: “Onze regio staat voor ongekende uitdagingen op het gebied van energie, duurzaamheid en economie. Met onze huidige middelen gaan we die uitdagingen niet realiseren. Er zal een golf van innovaties nodig zijn. Zowel qua techniek als in denkwijzen als we deze uitdagingen willen realiseren. Een solide investeringsfonds zoals Invest-MRA is daarbij essentieel”

Duurzame projecten
Begin 2020 heeft de rijksoverheid Invest-NL opgericht. Dit is een investeringsfonds dat consortia en bedrijven met business development en investeringen ondersteund door middel van een fonds van € 1,7 miljard. In de MRA en NHN zijn veel initiatieven rond de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie. Juist deze private initiatieven dragen bij aan de dubbeldoelstelling om economische ontwikkeling en de maatschappelijke transitieopgaven hand in hand te laten gaan. Om de markt op te kunnen gaan lopen deze initiatieven tegen (financiële) knelpunten aan. Om deze knelpunten te verminderen slaan diverse gemeenten en de provincie Noord-Holland de handen ineen met de oprichting van Invest-MRA (werktitel). Daarmee sluit het aan op Invest-NL dat grotere projecten financiert. De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 24 september jl. unaniem besloten tot deelname aan dit investeringsfonds vanuit haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.   

Oprichting investeringsfonds
Door bij de oprichting als gemeente Uithoorn aan dit investeringsfonds deel te nemen, kan de gemeente meedenken over welke projecten gefinancierd kunnen worden. Het behoort daarmee tot de koplopers en kan hierdoor een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame en regionale economie.


Laatst bewerkt op: 14 oktober 2020 22:29

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Duurzame economische ontwikkeling mogelijk door deelname aan Invest-MRA

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn veel duurzame economische initiatieven. Soms kunnen deze een financiële ondersteuning gebruiken. Wethouder economie Jan Hazen: “Door deel te nemen aan Invest-MRA worden de kracht van de markt en overheid samengebracht zodat innovatieve ondernemingen de kans krijgen zich te ontwikkelen, duurzame transities kunnen versnellen en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: