Ronde Venen Belang; Zeg NEE tegen windmolens in De Ronde Venen

Ronde Venen Belang; Zeg NEE tegen windmolens in De Ronde Venen


Geplaatst op: 22 oktober 2020

Ronde Venen Belang lanceert www.tegenwindmolens.nl, laat je handtekening achter op de website! 

De gemeente De Ronde Venen wil in 2040 energieneutraal zijn. Aan die doelstelling wil Ronde Venen Belang zich als lokale partij ook zeker houden. Alleen ziet Ronde Venen Belang windmolens niet als het juiste middel. Ronde Venen Belang wil dan ook iedereen die tegen windmolens in De Ronde Venen is een stem geven. Daarom heeft Ronde Venen Belang de website www.tegenwindmolens.nl gelanceerd

Veel te groot en te massaal
In heel Nederland schieten de megalomane windturbines als paddenstoelen uit de grond. Dit vooruitzicht vormt een bedreiging voor het cultuurlandschap en de mooie natuur. Fractievoorzitter van Ronde Venen Belang Maarten van der Greft: “Ze steken uit tot ver boven de horizon en leiden de aandacht af van alles wat zo mooi is aan onze mooie Groene Hart gemeente.” 

Klimaatakkoord
Landelijk is het klimaatakkoord achter gesloten deuren gesloten. Vervolgens worden er voor Nederland in 30 regio’s afspraken gemaakt om aan de energietransitie inhoud te geven. De gemeente De Ronde Venen werkt hierbij samen met 15 andere gemeenten in U16 verband. Van der Greft: “Het gevolg is een ondemocratisch proces, waarbij de inwoner niets te zeggen heeft. Wij hebben als Ronde Venen Belang dan ook NEE gezegd tegen de Regionale Energietransitie, ook wel de RES genoemd. De gemeente is nu bezig met het zoeken naar geschikte gebieden voor het plaatsen van zonnevelden en windmolens in de gemeente. Via een website konden de inwoners geschikte locaties aanwijzen en uitsluiten. Je kon maar één gebied uitsluiten en dus niet heel de gemeente. Kortom, je mag je mening geven, maar alleen als je mening aansluit bij die van de gemeente. Ronde Venen Belang is het hier niet mee eens en wil inwoners via www.tegenwindmolens.nl de kans geven om hun stem te laten horen.”

Windmolens zijn niet het antwoord
Ronde Venen Belang vindt het volstrekt onacceptabel dat de gezondheid van onze inwoners op het spel wordt gezet om de energietransitie te realiseren. Van der Greft: “Windmolens veroorzaken lawaai, horizonvervuiling, slagschaduw en beïnvloeden de gezondheid. Maar dat is niet het enige. Van de Europese rechter moeten de milieueffecten nader worden onderzocht. Kortom: Windmolens zijn een slecht idee, omdat ze ook niet passen in ons karakteristieke cultuurlandschap in het Groene Hart. Windmolens van 240 meter zijn vanaf 10-tallen kilometers zichtbaar. Vergelijk dat eens met de Johan Cruijff Arena die 78 meter hoog is. Dus die windmolens zijn drie keer zo hoog!  


Alternatieven voor windmolens beschikbaar
Van der Greft: “Geen windmolens en toch in 2040 energie neutraal. Dat kan! Er zijn voldoende alternatieven voorhanden. Als je energie neutraal wil zijn en de CO2-uitstoot terug wil dringen, dan is het beter om in te zetten op alternatieven zoals windmolens op zee, zoveel als mogelijk zonnepanelen op daken, of kleinschalige zonnevelden waarvan de inwoner financieel meeprofiteert. Daarnaast moet men volop inzetten op het verder onderzoeken en toepassen van CO2-vrije energievormen, zoals bijvoorbeeld moderne en veilige kernenergie en aardwarmte voor verwarming en opwekking stroom.” 


Oproep: geef aan tegen windmolens te zijn
Ronde Venen Belang roept iedereen op die geen windmolens in de Ronde Venen wil op om op www.tegenwindmolens.nl online zijn of haar handtekening achter te laten.
Van der Greft: “Wij weten zeker dat veel inwoners het met ons eens zijn. Als de gemeente later de zoekgebieden voor windmolens en zonnevelden aan de gemeenteraad voor legt kan Ronde Venen Belang met de digitale handtekeningen in de hand ondersteund door deze inwoners een vuist maken tegen windmolens in onze gemeente.” 


Laatst bewerkt op: 22 oktober 2020 07:51

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ronde Venen Belang; Zeg NEE tegen windmolens in De Ronde Venen

Ronde Venen Belang lanceert www.tegenwindmolens.nl, laat je handtekening achter op de website!  De gemeente De Ronde Venen wil in 2040 energieneutraal zijn. Aan die doelstelling wil Ronde Venen Belang zich als lokale partij ook zeker houden. Alleen ziet Ronde Venen Belang windmolens niet als het juiste middel. Ronde Venen Belang … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: