001 -Family
Het Rechthuis voor thuis, in 10 dagen van idee tot opening

Het Rechthuis voor thuis, in 10 dagen van idee tot opening


Geplaatst op: 30 oktober 2020

Het was dinsdag 13 oktober 2020. Om 19 uur zou de minister president strengere maatregelen aankondigen om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Op dinsdagochtend zagen ze bij restaurant Het Rechthuis in Mijdrecht de bui al hangen. “Grote kans dat we weer dicht moeten,” verwachtten Gerrit Verweij en Frank Tulp. “Dat gaat dan vast en zeker een hele tijd duren. We zullen dus iets moeten verzinnen waarmee we toch door kunnen.” Rond tien uur die ochtend hadden ze het plan bedacht, om twee uur vond er overleg plaats met de eigenaar van een leegstaande winkel. Om half drie kregen ze de sleutel en konden ze aan de slag. Na tien dagen ging de winkel open. Een fraai ingerichte zaak waar men een keuze kan maken uit een grote sortering wijnen en speciaalbieren. En met een uitgebreide tapasbar en een maaltijdservice. “We moesten nu eenmaal iets doen, stilzitten is voor ons geen optie,” zegt Gerrit.

Met deze spoedactie bewees het Rechthuisteam opnieuw hun inventiviteit en handelsgeest. “Om te overleven moet je als ondernemer inspelen op de bijzondere omstandigheden en niet bang zijn om nieuwe wegen te bewandelen,” vindt Gerrit Verweij. “Het is nu al de tweede keer dat we ons restaurant moeten sluiten. Toen ons dat in het voorjaar overkwam zijn we met een mobiele keuken naar de klanten toegegaan. Maar dat leek ons nu niet zo’n goed idee,” vult Frank aan. “Het was toen voorjaar en goed weer. Maar je moet nu rekening houden met regen en wind en lage temperaturen. Dat is dus niet te doen.”

Niet voor één gat te vangen

Maar bij Het Rechthuis zijn ze niet voor één gat te vangen. Tijdens een stevig partijtje brainstormen rees al snel het idee om een winkel te beginnen met producten die min of meer gelieerd zijn aan het restaurant. Eten en drinken dus. Toen ze het daar met elkaar over eens waren kon men aan de slag. “We wisten dat deze winkel aan De Passage al een tijdje leeg stond. Het was nog even zoeken wie de eigenaar was, maar toen we die gevonden hadden, was het contact snel gelegd, werden we het eens over een huurcontract en konden we dus aan het werk met de inrichting en de bevoorrading.”

Een snelle actie

De woensdag na de persconferentie, waar de vermoedens bewaarheid werden, mocht het restaurant nog open blijven. “Maar daarna moesten we met man en macht aan de slag,” zegt Gerrit. “We beschikken over een groot netwerk van mensen en bedrijven die ons gelukkig allemaal snel te hulp wilden schieten. En ook onze eigen mensen hebben hard gewerkt om de zaken voor elkaar te krijgen. Binnen de kortste keren was de winkel opgeknapt en geschilderd, de rekken en toonbanken geplaatst en de benodigde apparatuur geleverd en aangesloten. We zijn er wel trots op dat we erin geslaagd zijn om dit binnen tien dagen ook daadwerkelijk te realiseren.”

Een Spaans tintje


Het assortiment wijnen bedraagt inmiddels 120 verschillende merken. “Onze wijnen betrekken we van Krimpenfort Wijnen, de wijngroothandel uit Fort de Waver in Waverveen. De eigenaar is een bekend sommelier. Daarnaast bieden wij onze klanten een keuze uit maar liefst 250 verschillende merken speciaalbier. Die betrekken we van een aantal kleine en middelgrote Nederlandse brouwerijen. We streven er naar om dit assortiment geleidelijk uit te bouwen naar zo’n 300 verschillende speciaalbieren.”
Met de introductie van een uitgebreid tapasaanbod krijgt de winkel een speciaal Spaans tintje. “Hiermee zijn we de eerste in De Ronde Venen,” stelt Gerrit vast. Ronduit enthousiast is de restauranthouder over de verse Spaanse producten, zoals de originele Iberico Ham, waarvan ter plekke fijne plakjes gesneden worden. En het restaurant mag dan wel gesloten zijn, dat betekent nog niet dat de kok van Het Rechthuis zijn keuken ook op slot heeft gedaan. “We maken elke dag een flinke pan echte paella. De originele paella kan in de winkel afgehaald worden. Ook maken we dagelijks een kant en klare maaltijd die men kan afhalen. Die moet dan thuis nog wel even opgewarmd worden. Ook hierbij zorgen we elke week voor een speciaal menu. Deze week hebben we bijvoorbeeld een maaltijd met aardappels, haricots verts en Iberico stoofvlees.” In principe kan men paella en maaltijden zo afhalen, legt Gerrit uit. Maar voor de tapasschotels kan men beter even telefonisch bestellen.

Het Rechthuis voor thuis is gevestigd aan De Passage 28 in Mijdrecht (naast Xenos). Telefoon 0297 786358. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 20 uur en op zondag van 12 tot 20 uur. Voor meer informatie kan men terecht op de site van Het Rechthuis www.rechthuis.nl

Bron: De Groene Venen
Tekst: Piet van Buul
Foto: Patrick Hesse


Laatst bewerkt op: 30 oktober 2020 11:14

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Het Rechthuis voor thuis, in 10 dagen van idee tot opening

Het was dinsdag 13 oktober 2020. Om 19 uur zou de minister president strengere maatregelen aankondigen om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Op dinsdagochtend zagen ze bij restaurant Het Rechthuis in Mijdrecht de bui al hangen. “Grote kans dat we weer dicht moeten,” verwachtten Gerrit Verweij … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: