001 - Escaperoom aglemeen
PvdA/GroenLinks stemt tegen de gemeentelijke begroting voor 2021

PvdA/GroenLinks stemt tegen de gemeentelijke begroting voor 2021


Geplaatst op: 3 november 2020

De fractie van PvdA/GroenLinks heeft tegen de begroting van de gemeente De Ronde Venen voor 2021 gestemd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de bezuinigingen op de bibliotheek en huishoudelijke hulp. Met ook een bezuiniging van 10% op de gemeentelijke organisatie, zonder onderbouwing, kon de fractie niet anders dan tegen te stemmen. 

Fractievoorzitter Pieter Kroon: “Het uitgangspunt van PvdA/GroenLinks is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat we geen beslissingen nemen die penny wise, maar pound foolish zijn. Door te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, de bibliotheek, de huishoudelijke hulp en kunst en cultuur is dat niet het geval. Daarom hebben we bij hoge uitzondering tegen de begroting gestemd.”


Bezuinigingen teruggedraaid

Gelukkig zijn er op initiatief van PvdA/GroenLinks wel andere voorgenomen bezuinigingen teruggedraaid. Zo wordt er voorlopig niet bezuinigd op welzijnsorganisatie Tympaan de Baat, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Servicepunten. 


Het college van Burgemeester en Wethouders moet nu eerst samen met de betreffende organisaties kijken wat zij doen, of ze de juiste dingen doen, en of dat een bezuiniging op kan leveren of dat het juist betekent dat we daar meer in moeten investeren.

Deze organisaties zorgen voor laagdrempelige hulp aan inwoners. Als daarop bezuinigd wordt, betekent dat dat inwoners langer met problemen blijven zitten, waardoor deze erger kunnen worden en er uiteindelijk een beroep gedaan moet worden op zware en dure zorg. Vanuit financieel oogpunt levert dit op korte termijn dan ook geld op, maar gaat het op langere termijn juist geld kosten.


Bezuiniging op bibliotheek, huishoudelijke hulp en kunst en cultuur

De bezuinigingen op de huishoudelijke hulp vanaf 2021 en op de bibliotheek vanaf 2022 zijn helaas wel in de begroting blijven staan. Dat betekent dat de bibliotheek een manier moet 

vinden om een bezuiniging van 10% te realiseren, en dat kan betekenen dat er in 2022 een vestiging van de bibliotheek dicht moet. Voor de huishoudelijke hulp geldt dat er bij verlenging en bij nieuwe cliënten gemiddeld een half uur minder huishoudelijke hulp per week toegekend zal worden. 

Kunst Rond de Venen en Cultuurhuis Abcoude krijgen te maken met een bezuiniging van 25%. PvdA/GroenLinks wilde deze bezuiniging volledig terugdraaien. De kunst- en cultuursector is altijd de eerste post waarop wordt bezuinigd, en juist in de coronacrisis heeft deze sector het extra zwaar. De gemeente heeft hiervoor nota bene zelfs 276.000 euro extra van het Rijk ontvangen. Helaas kwam er voor dat voorstel geen meerderheid.

Voor het terugdraaien van de bezuinigingen had PvdA/GroenLinks financiële dekking voorgesteld. Deze dekkingen zijn aangenomen, maar het terugdraaien van bovenstaande bezuinigingen niet. Dat is jammer, want het kon financieel dus wel. 

Extra taakstelling op de gemeentelijke organisatie

Door het aannemen van een amendement van D66, CDA en Ronde Venen Belang wordt er de komende vijf jaar 10% extra bezuinigd op de gemeentelijke organisatie. Voor volgend jaar zou dat nog meer verlies van banen betekenen. Zonder dat duidelijk is of er voldoende capaciteit overblijft om al het werk uit te voeren. In de voorgestelde begroting werd namelijk al op personeel bezuinigd. Hierop nog meer bezuinigen is wat PvdA/GroenLinks betreft onacceptabel. 


Pieter Kroon: “Alles afwegende zagen we ons genoodzaakt om tegen de begroting te stemmen.”

 


Laatst bewerkt op: 3 november 2020 14:17

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

PvdA/GroenLinks stemt tegen de gemeentelijke begroting voor 2021

De fractie van PvdA/GroenLinks heeft tegen de begroting van de gemeente De Ronde Venen voor 2021 gestemd. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de bezuinigingen op de bibliotheek en huishoudelijke hulp. Met ook een bezuiniging van 10% op de gemeentelijke organisatie, zonder onderbouwing, kon de fractie niet anders dan tegen te … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: