Dierenambulance waarschuwt voor oprukkende vogelgriep: 'Ganzen vallen dood uit de lucht'
De vogelgriep rukt flink op in de regio Utrecht. Bij de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland komen dagelijks tal van meldingen binnen van dieren die dood uit de lucht vallen of raar gedrag vertonen. De eerste paar meldingen kwamen uit Kockengen maar inmiddels worden zieke dieren in de hele provincie aangetroffen, zo vertelt Ellen van de Dierenambulance.
Ze krijgt soms wel vijf keer per dag een belletje van mensen die een dood of ziek dier hebben gevonden en gaat met een speciale bus op de meldingen af. "Anders moeten we de hele bus en onze schoenen steeds ontsmetten. Dat is geen doen. We halen bijna dagelijks zieke dieren uit het water en nemen ze mee."
De zieke dieren worden vervolgens geëuthanaseerd. "Het is erg besmettelijk. Ze mogen niet naar de vogelopvang. Als ze daar een positieve vogel hebben, moeten alle dieren geruimd worden", aldus Ellen. Dieren die al dood zijn, worden door de gemeente opgehaald.
Schokkende nek
De zieke dieren kan men herkennen aan aparte bewegingen zoals een schokkende nek en hals. "Ze halen adem met de snavel open, kunnen vaak niet meer lopen en houden de vleugels wijd. Soms maken ze hele rare draaiingen met hun nek. Watervogels zwemmen hele kleine rondjes", omschrijft Ellen de gevallen die ze gezien heeft.
Het is volgens haar dit jaar een stuk erger dan voorgaande jaren. "Elk jaar is er wel een vogelgriep maar zo erg als dit jaar heb ik het nog nooit gezien. Ze zijn zo ziek. Ganzen vallen soms dood uit de lucht. Eentje viel midden op een voetbalveld."
Ellen adviseert mensen die een dood of ziek dier vinden, er met een grote boog omheen te lopen. "De ziekte wordt vaak verspreid door vogelpoep. En vogels poepen overal dus maak je schoenen vaak schoon."
Ook de Stichting Vogelopvang Utrecht merkt een toename van het aantal zieke dieren. Toch grijpt de vogelgriep in Utrecht nog niet zo snel om zich heen als in het noorden van het land. "Bij het Waddengebied vinden ze soms wel 300 dode vogels per wandeling. Ik hoop dat dat hier niet gaat komen, maar dat weten we niet zeker", vertelt Roos van de opvang. "We raden mensen klem aan om niet aan zieke of dode dieren te zitten. De ziekte is erg besmettelijk", vult ze aan.
Onderzoek
Een deel van de dode dieren wordt onderzocht door het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. "Het gaat hier om de hoog pathogene vogelgriep. Deze komt Nederland binnen via migrerende watervogels uit Rusland", vertelt een woordvoerder. "Tijdens een uitbraak worden de gevallen aan ons gemeld. Wij halen een gedeelte op en doen onderzoek. Dat is heel waardevol."