001 -Family
Wandelnetwerk Amstelland komt er aan

Wandelnetwerk Amstelland komt er aan


Geplaatst op: 16 november 2020

Er komt een nieuw wandelnetwerk langs de zuidkant van Noord-Holland. De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland is op 9 november gestart en duurt tot en met februari 2021. Wethouder Jan Hazen is blij met de komst van dit wandelnetwerk: ”Ook onze dorpen Uithoorn en De Kwakel maken hier onderdeel vanuit. Zo zijn er onder meer routes langs de Amstel, langs het Zijdelmeer en het Fort aan de Drecht.”

Traject van 300 km

Het 300 kilometer lange netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Van Diemen tot Aalsmeer, door een prachtig en onverwacht groen landschap, ingeklemd tussen steden en dorpen. Het netwerk is vanaf komend voorjaar te raadplegen op www.wandelnetwerknoordholland.nl.

Wandelen via knooppunten

De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland is een onderdeel van het provincie-brede Wandelnetwerk Noord-Holland. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. De methodiek is vergelijkbaar met het fietsknooppuntennetwerk. Op keuzepunten is overstappen naar een andere route mogelijk. Zogenaamde startpunten met parkeergelegenheid bieden wandelaars de keuze uit minimaal twee wandelingen. Met de app van Wandelnetwerk Noord-Holland kunnen wandelaars bestaande en zelf samengestelde wandelingen lopen. 

Samenwerking en financiering

De Provincie wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de aanleg van dit zuidelijke netwerk is de provinciale wandelkaart bijna helemaal ingekleurd. Groengebied Amstelland is opdrachtgever voor het nieuwe netwerk. In Groengebied Amstelland zijn de gemeenten Ouder-Amstel, Amstelveen, Amsterdam en Diemen vertegenwoordigd. Samen met het Amsterdamse Bos en de gemeentes Uithoorn en Aalsmeer financieren zij gedeeltelijk de aanleg van het netwerk. De Provincie Noord-Holland levert ook een flinke financiële bijdrage aan dit project. 

Bijzondere natuurbeleving

Wandelnetwerk Amstelland ligt in een bijzonder en zeer divers gebied. Wandelaars lopen  door bossen, langs rivieren en graslanden. Bij de opening in februari zijn overwinterende watervogels zoals de smient volop aanwezig in dit gebied. In de Middelpolder zoeken slobeenden met hun brede bek in het water naar voedsel. Aan de Middenweg liggen zowel een vlinderboulevard als een weidevogelboulevard. Unieke boerenlandpaden laten wandelliefhebbers genieten van het Hollandse landschap met molens, rivieren en sloten. 

Omdat dit wandelnetwerk aansluit op de wandelnetwerken van Zuid-Holland en Utrecht, is het gebied zeer interessant voor langeafstandwandelaars. Ook het Noord-Hollandpad, een langeafstandsroute dwars door Noord-Holland, loopt deels via het Wandelnetwerk Amstelland.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2020 15:26

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Wandelnetwerk Amstelland komt er aan

Er komt een nieuw wandelnetwerk langs de zuidkant van Noord-Holland. De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland is op 9 november gestart en duurt tot en met februari 2021. Wethouder Jan Hazen is blij met de komst van dit wandelnetwerk: ”Ook onze dorpen Uithoorn en De Kwakel maken hier onderdeel vanuit. Zo … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: