001 -Family
De Ronde Venen maakt statement met oranje gebouwen

De Ronde Venen maakt statement met oranje gebouwen


Geplaatst op: 25 november 2020

7 gebouwen en markante plekken in De Ronde Venen worden tussen 25 november en 10 december oranje verlicht. De gemeente sluit zich daarmee aan bij de internationale campagne Orange the World en zegt zo luid NEE tegen het geweld tegen vrouwen.

Het met oranje licht gemaakte statement is de komende weken zichtbaar op 7 plekken in De Ronde Venen. Van hotel De Witte Dame in Abcoude, restaurant Meesters in Mijdrecht, horecagelegenheid De Plashoeve in Vinkeveen tot Dock15 in Mijdrecht, de karakteristieke plataan bij het oude Wilnisse raadhuis, het spoorhuis in Vinkeveen en de opvallende boot van de zeilschool die langs de N201 bij de Vinkeveense Plassen ligt. Ook de rest van de wereld kleurt oranje tijdens de ’16 Days of Action’ van Orange the World. Meer dan honderd landen doen mee en ook in Nederland hebben zich tientallen gemeenten bij de campagne aangesloten. De kleur oranje staat symbool voor een zonniger toekomst.

‘Enorm percentage’

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en meisjes in haar leven te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om aandacht te vragen voor het probleem, hebben de Verenigde Naties 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. “45 procent van de Nederlandse vrouwen is natuurlijk een enorm percentage”, zegt Kiki Hagen, die als Rondeveens wethouder verantwoordelijk voor dit thema is. “Geweld tegen vrouwen is vaak onzichtbaar, het speelt zich achter de voordeur af. Met Orange the World maken we het zichtbaar. We willen het daarmee bespreekbaarder maken voor alle betrokken partijen: slachtoffers en plegers. Ook willen we bereiken dat vrouwen eerder aan de bel trekken en weten wat ze kunnen doen als ze mishandeld worden.” Wethouder Hagen doet daarbij een oproep om meer naar elkaar om te kijken. “Als mensen zich echt verdiepen in hun medemens, blijft huiselijk geweld minder verborgen en kan het beter worden tegengegaan.”

RVB-motie

De deelname van de gemeente aan Orange the World is het gevolg van een motie die door Ronde Venen Belang werd ingediend, unaniem gesteund door de raad en overgenomen door het college. In ons land coördineren UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs de actie. De Soroptimistclubs vormen een internationaal netwerk van serviceclubs die zich inzetten voor de ontwikkeling van vrouwen in de hele wereld. Met sponsoracties en activiteiten brengen ze geld bijeen voor uiteenlopende projecten.

Van vrouwen voor vrouwen

In onze regio is de Soroptimistclub Uithoorn/De Ronde Venen actief. Presidente Nienke Schut vertelt: “We zijn een beetje vergelijkbaar met de Rotary en de Lions Club, maar alleen geldt voor ons: van vrouwen, voor vrouwen.” “Orange the World is vooral bedoeld om bewustzijn te creëren. Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt, maar er rust een taboe op. Door er aandacht voor te vragen, hopen we dat de slachtoffers het eerder melden, zodat deze vrouwen en meisjes de hulp krijgen die ze nodig hebben.”

‘Ere wie ere toekomt’

Een van de leden van de regionale Soroptimistclub is wethouder Alberta Schuurs. Twintig jaar geleden werd zij lid van deze organisatie. “Ik wilde me als vrijwilliger inzetten voor iets wat ik heel belangrijk vind: de zelfstandigheid van vrouwen en meisjes.” Als Rondeveens wethouder probeert ze daarom meer vrouwen te interesseren voor de politiek. Haar werk voor de Soroptimistclub doet ze vanuit haar persoonlijke betrokkenheid. “Het is niet aan mij te danken dat de gemeente meedoet met Orange the World. Natuurlijk ben ik er erg blij mee, want de positieverbetering van vrouwen draag ik een warm hart toe. Maar het is een initiatief van Ronde Venen Belang. Ere wie ere toekomt.”


Laatst bewerkt op: 25 november 2020 15:33

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen maakt statement met oranje gebouwen

7 gebouwen en markante plekken in De Ronde Venen worden tussen 25 november en 10 december oranje verlicht. De gemeente sluit zich daarmee aan bij de internationale campagne Orange the World en zegt zo luid NEE tegen het geweld tegen vrouwen. Het met oranje licht gemaakte statement is de komende weken zichtbaar op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: