Baambrugge dreigt huisarts te verliezen, inwoners in actie
In het normaal zo rustige Baambrugge is onrust ontstaan. Het dorpje van nog geen 1500 inwoners onder de rook van Abcoude dreigt zijn huisarts kwijt te raken. "Wij willen geen doods dorp worden, waar je voor allerlei voorzieningen heen en weer met de auto moet", zegt Martha Schouten.
De 75-jarige krasse Baambrugger is een vurig pleitbezorger van een huisarts in het dorp. Ze stuurt brieven naar de krant en heeft haar krabbel al gezet onder een petitie, die massaal is ondertekend, voor behoud van een dokter in het dorp. "We hebben een school, een dorpshuis, een café en we hebben altijd een dorpsdokter gehad. Die hoort er gewoon bij."
Pensioen
Wat is er precies aan de hand? De huidige huisarts in Baambrugge neemt binnenkort afscheid. Hij gaat per 1 april met pensioen. Het pand waarin de praktijk gevestigd is, wordt verkocht. Er staat al wel een opvolger voor de oude dorpsdokter klaar en die heeft haar oog laten vallen op een pand iets verderop: de voormalige pastorie van de Dorpskerk. Die staat leeg, maar moet nog wel verbouwd worden tot praktijk.
Een aantal omwonenden van de pastorie maakt zich grote zorgen. Zij vrezen veel meer verkeer van bezoekers van de praktijk op wat nu al drukste kruispunt van Baambrugge is, mede door de aanliggende school. Daarnaast hebben ze zorgen over het aantal parkeerplekken bij de praktijk, de verkeersveiligheid en de minieme handhaving.
Er is ook de vrees dat huizen in de buurt minder waard worden als gevolg van de ingrijpende verbouwing en uitbouw van de pastorie. De omwonenden hebben daarom een bezwaar tegen de omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente De Ronde Venen.
'Je komt zeker voor die NSB'ers'
Het verzet van de omwonenden leidt tot een verziekte sfeer. De 'dwarsliggers' worden door een deel van het dorp nu met de nek aangekeken. Dat blijkt wel als we met de camera door het dorp lopen om een reportage over de kwestie te maken. "Je komt zeker voor die NSB'ers", zegt een man die bezig is met groenonderhoud. "Echt ongelooflijk dat die mensen geen huisartsenpraktijk hier willen. Ik ga daar niet meer aan het werk hoor."
De bezwaarmakers vinden dat verwijt zeer onterecht en voelen zich "onheus bejegend". Zij zijn "uiteraard niet tegen een nieuwe huisarts in het dorp." Volgens de omwonenden is de vergunning slecht voorbereid, en voldoet het plan niet aan de bouwkundige normen en het voorgeschreven aantal parkeerplaatsen. En vooral de verkeerssituatie is niet goed in kaart gebracht door de gemeente.
Weloverwogen besluit
Dat ziet verantwoordelijk wethouder Rein Kroon (CDA) toch anders. Volgens de wethouder is er wel degelijk genoeg onderzoek gedaan naar hoe het verkeer op de plek van de nieuwe praktijk verandert. "De praktijk komt op een paar honderd meter afstand van de oude. De dokter krijgt er niet ineens 500 patiënten bij. Dus de parkeerdruk en de verkeersbewegingen vallen wat ons betreft mee. Die verandert niet ineens enorm."
"Er is goed naar gekeken. Er is weloverwogen een beslissing genomen dat het op die plek wel kan. Er is zelfs bijgehouden hoeveel mensen er op de fiets komen. Wij hebben gewoon verkeersdeskundigen in dienst die dat goed kunnen beoordelen. Wij zien het oordeel van de commissie die dit moet beoordelen met vertrouwen tegemoet."
Tijd dringt
Intussen is mevrouw Schouten er nog niet gerust op. Zij blijft strijden voor een huisarts in haar eigen dorp. Dat is niet alleen voor haar, maar voor iedereen van belang, meent ze. "Het gaat ook om jonge gezinnen die gewoon direct bij een huisarts terecht moeten kunnen. Dat we dus niet voor ieder dingetje naar Abcoude moeten, vier kilometer verderop. Dat is ook niet duurzaam. En het is niet mogelijk om daar te parkeren."
De tijd dringt wel. "Want omwonenden kunnen door blijven procederen tegen de vergunningsverlening", zegt mevrouw Schouten. "Daardoor kan de financiering voor de verbouwing van de praktijk niet doorgaan en kan de aannemer niet aan de slag." Wethouder Kroon: "Dat zou afschuwelijk zijn. De voorziening van een dokter in je dorp is gewoon heel belangrijk."
Volgende week neemt een commissie van de gemeente een beslissing over de bezwaren van de omwonenden.