001 - Escaperoom aglemeen
Wethouder praat over recht op onderwijs

Wethouder praat over recht op onderwijs


Geplaatst op: 24 november 2020

Vorige week was de Week van het recht op onderwijs en ontwikkeling, tot vorig jaar de Dag van de leerplicht. Onderwijs-wethouder Ria Zijlstra ging met haar leerplichtambtenaar Angela de Jong langs bij basisschool De Kajuit in Uithoorn. Met een traktatie voor de docenten en  mooie  potloden voor de kinderen. Ze spraken met schooldirecteur Marijn Roeleveld over leerplicht en leerrecht.

Directeur Roeleveld: “De Kajuit biedt kleinschalig onderwijs. Het is een grote passie van onze docenten en leiding om een veilige, stabiele omgeving te bieden, ook aan kinderen met een achterstand in onderwijs, ontwikkeling of in taal. We willen iedereen aan boord houden.”

Onderwijs ook buiten de school

Ze vervolgt: “Juist de schoolsluiting eerder dit jaar vanwege corona gaf ons de mogelijkheid om te experimenteren met manieren om die veilige, stabiele leeromgeving ook te creëren buiten de school. Passend onderwijs op afstand. Daarbij raakten we soms de randen van de Leerplichtwet. De wet gaat namelijk uit van verplichte aanwezigheid op school, binnen vaste schooltijden. Alles daarbuiten wordt al snel beschouwd als verzuim, en daarmee strafbaar. Je moet apart vrijstellingen aanvragen bij de Schoolinspectie.”

Verzuim benaderen vanuit zorg

Wethouder Zijlstra herkent dat probleem. “We benaderen tegenwoordig verzuim minder vanuit de handhaving, maar meer vanuit zorg. Waarom komt een kind niet op school? Is er bijvoorbeeld sprake van faalangst of zijn er problemen thuis? Dan proberen we daar wat aan te doen om, zodat het kind weer in staat is om naar school te komen”. 

Leerplichtambtenaar Angela de Jong vult aan: “Het is belangrijk om leerlingen positief te benaderen en te ontdekken waar het kind goed in is. Een gemiddeld kind heeft minimaal 4 complimenten nodig voor elk punt van kritiek. Samen met de onderwijsinspectie werken we aan een andere benadering van schoolverzuim: van aanwezigheid op school naar beschikbaarheid van het kind voor ons leer- en ontwikkelaanbod.”

De wethouder ziet daarin ook kansen voor de gemeente, vanuit haar rol in jeugdzorg en ondersteuning van gezinnen. “Als het goed gaat met ouders, kunnen zij beter hun kind begeleiden in zijn ontwikkeling. Het is daarom in het belang van het kind om ouders hulp te bieden als dat nodig is”. 

Nieuwe situatie 

Directeur Roeleveld: “Het onderwijs in Nederland is toe aan een nieuwe situatie, waarin niet de verplichte aanwezigheid op school centraal staat, maar het kind met haar of zijn talenten, mogelijkheden en leervoorkeuren. Geen leerplicht, maar recht op onderwijs en ontwikkeling, zoals dat staat in het Internationale VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind. Met het omdopen van de Dag van de Leerplicht naar de Week van het Leerrecht laat de minister zien dat we die kant op gaan.“

 


Laatst bewerkt op: 24 november 2020 10:42

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Wethouder praat over recht op onderwijs

Vorige week was de Week van het recht op onderwijs en ontwikkeling, tot vorig jaar de Dag van de leerplicht. Onderwijs-wethouder Ria Zijlstra ging met haar leerplichtambtenaar Angela de Jong langs bij basisschool De Kajuit in Uithoorn. Met een traktatie voor de docenten en  mooie  potloden voor de kinderen. Ze … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: