001 - Escaperoom aglemeen
Petitie veiliger kruispunt Abcoude aangeboden aan wethouder

Petitie veiliger kruispunt Abcoude aangeboden aan wethouder


Geplaatst op: 8 december 2020

Op vrijdag 4 december 2020 heeft wethouder Alberta Schuurs van de gemeente De Ronde Venen een eigen ‘Veilig samen, samen veilig’ verkeersbord in ontvangst genomen. Dit bord kwam samen met ruim 800 handtekeningen van bewoners van Abcoude die pleiten voor een aanpassing van het kruispunt bij de sportvelden.

Het verkeersbord is een ludieke actie van Josine van Asch van Wijck en Kristien Siemons, twee moeders uit Abcoude die een petitie zijn gestart na een verkeersongeluk op 9 november. Na hockeytraining fietst een 10-jarig meisje met vriendinnetjes onder begeleiding van een moeder naar huis als ze bij het betreffende kruispunt wordt overreden door een vrachtwagen. Wonder boven wonder is het meisje er vanaf gekomen met slechts kneuzingen, schrammen en een diepe snee, maar de mogelijk ernstigere afloop van dit ongeluk betekende voor veel ouders in Abcoude een noodsignaal.

Het gevaar van dit kruispunt zit in de tegengestelde verkeersbeweging die fietsers en gemotoriseerd verkeer moeten maken. Beide weggebruikers delen eenzelfde stoplicht, waarbij fietsers moeten oversteken naar een fietspad dat aan de linkerkant van de weg ligt. Dat betekent dat fietsers voor de auto’s langs/tussen de auto’s door moeten steken bij groen licht. Zelfs als iedereen zich aan de regels houdt, bestaat er dus kans op een ongeluk.

De overhandiging staat wat Josine en Kristien betreft symbool voor de samenwerking en het gesprek met de gemeente, dat al gaande is. Josine legt uit: “Direct na het ongeluk kregen we zoveel reacties van ouders die onze schrik en zorgen deelden, dat we besloten de heersende gevoelens en ideeën in een petitie te verzamelen. En al parallel aan dit traject werden we benaderd door wethouder Schuurs die graag samen met ons wilde kijken naar een mogelijke oplossing. We zijn dankbaar voor die daadkracht en hopen dat we daadwerkelijk tot een goede en haalbare oplossing kunnen komen.”

“We zijn als gemeente uiteraard betrokken bij wat er in de verschillende dorpskernen speelt”, aldus wethouder Schuurs. “Fietsveiligheid blijft een belangrijk punt voor ons, dus toen we hoorden van de vele reacties op dit ongeluk, wilden we de situatie graag nog eens goed bekijken. Op dit moment zijn we bezig om verschillende opties te analyseren. We houden hierover ook contact met Josine en Kristien.”

Het aangeboden bord staat helemaal in de sfeer van Sinterklaas, opgemaakt als een surprise met chocoladeletters die de medewerkers van de gemeente samen kunnen delen. De moeders en de gemeente blijven voorlopig in gesprek over de toekomst van het kruispunt.


Laatst bewerkt op: 8 december 2020 13:02

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Petitie veiliger kruispunt Abcoude aangeboden aan wethouder

Op vrijdag 4 december 2020 heeft wethouder Alberta Schuurs van de gemeente De Ronde Venen een eigen ‘Veilig samen, samen veilig’ verkeersbord in ontvangst genomen. Dit bord kwam samen met ruim 800 handtekeningen van bewoners van Abcoude die pleiten voor een aanpassing van het kruispunt bij de sportvelden. Het verkeersbord … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: