Parkeren in Abcoude blijft een probleem: 'Het is hier klein Amsterdam'


Geplaatst op: 8 december 2020

De parkeerproblemen rondom station Abcoude worden aangepakt. Eindelijk, want al jaren klagen omwonenden over overvolle straten met auto's van forenzen, of bezoekers van Amsterdam die hun auto gratis in de wijk neerzetten en dan met de trein verder reizen. Maar de vraag is of de maatregelen wel genoeg effect gaan hebben.

"Het is gewoon waardeloos", zegt een man die in de wijk rondom het station zijn hond uitlaat. "Dit wordt alleen maar erger en lost niks op." En dat terwijl de gemeente de parkeerproblemen zo voortvarend lijkt aan te pakken. Zo zijn er sindskort 'blauwe zones' in de wijk rondom station Abcoude. Hierdoor kunnen mensen hun auto maar een beperkte tijd neerzetten, wijkbewoners krijgen een ontheffing en mogen wel onbeperkt parkeren.

Schiphol en de Amsterdam Arena

Op die manier worden in ieder geval de langparkeerders geweerd. Daar hadden omwonenden veel last van. Bezoekers van de Amsterdam Arena bijvoorbeeld die hun auto gratis en voor niks in Abcoude neerzetten om vervolgens per trein naar het stadion te reizen. Of vakantiegangers die in het stadje een goedkoop alternatief zien voor de parkeerplaatsen bij Schiphol.

Maar, vreest actieve buurtbewoner Adri Mulders, er komen straks ook weer meer auto's bij, vooral van mensen die gebruik gaan maken van het Sporthuis (zwembad- en gymzalencomplex) dat begin volgend jaar opent. "We hebben hier vroeger een zwembad gehad met 50 parkeerplaatsen. Die stonden altijd vol", vertelt Mulders. "Ouders die straks met de kinderen naar zwemles gaan, pakken echt niet de fiets. Zeker niet met dit weer. Die komen dus met de auto en zetten die voor de deur neer en dat is hier in de wijk."

Mulders ziet dan ook het liefst dat een deel van de parkeerplaatsen van het station ook 'blauw' worden zodat bezoekers van het Sporthuis daar gebruik van kunnen maken en parkeerdruk op de wijk verminderd wordt.

Vaart maken

Raadslid Pieter Kroon die voor de fractie van Pvda/GroenLinks in de oppositie zit, ziet de parkeerders van het sportcomplex niet als het grootste probleem. Hij wil vooral dat de gemeente De Ronde Venen nu eens vaart maakt met het reguleren van de parkeerplaats van het station, want dat gebeurt nog steeds niet.

"Wat de gemeente zegt over het parkeerterrein bij het station is: ja we gaan onderzoeken wat het beste is, misschien betaald parkeren. Ik heb gevraagd of ze dat dan het eerste kwartaal volgend jaar gaan regelen. Dan zeggen ze dat ze dat niet zo snel willen doen, maar eerst willen kijken hoe het loopt. Wij zeggen dan: college pak nu door en zorg dat het hier gereguleerd wordt zodat we het probleem voor nu en voor altijd oplossen."

Niet gemakkelijk

Volgens de gemeente De Ronde Venen is het zo gemakkelijk nog niet te regelen. Er moeten namelijk verschillende doelgroepen worden bediend in het stationsgebied: treinreizigers uit De Ronde Venen, bezoekers van het Sporthuis, bezoekers van de woningen en bedrijven. "Het is de vraag of je met betaald parkeren al deze doelgroepen goed faciliteert. Zo druk je de kortparkeerders (Sporthuis) juist de wijk in als je betaald parkeren invoert. Verder vergt het een forse investering om betaald parkeren in te voeren: slagbomen en/of automaten, beheer van deze apparaten. De uitgaven zijn zeker en de inkomsten onzeker", laat de gemeente via een woordvoerder weten.

Daarnaast moet er volgens de gemeente ook overlegd worden met de NS. Betaald parkeren op het station maakt het namelijk ook minder aantrekkelijk om in Abcoude de trein te nemen. Overigens worstelt niet alleen Abcoude met een parkeerprobleem bij het station. Ook Breukelen kampt met overvolle parkeerplaatsen bij het spoor. Daar wordt overwogen betaald parkeren in te voeren.

Klein Amsterdam

In Abcoude lijkt de parkeerproblematiek overigens nog complexer te worden. Want een níeuw probleem dient zich alweer aan. Er verdwijnen namelijk nog eens 50 parkeerplaatsen rondom het station. Mulders: "Iets verderop, bij het industrieterrein komt een verkeerverbod. Daar moet dus een nieuwe plek voor worden gevonden. En die is er niet."

"Er is nog wel plek bij de voetbalvereniging. Ik denk dat de wethouder serieus in gesprek met die club moet om te kijken naar een oplossing."

En zo blijft het voor de gemeente ingewikkeld te manoeuvreren in dit stationsgebied met z'n enorme aantrekkingskracht en beperkte ruimte. Er moet hoe dan ook wat gebeuren, want anders: "Anders wordt het hier een klein Amsterdam met dat parkeren."

Laatst bewerkt op: 8 december 2020 17:15

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Parkeren in Abcoude blijft een probleem: 'Het is hier klein Amsterdam'

De parkeerproblemen rondom station Abcoude worden aangepakt. Eindelijk, want al jaren klagen omwonenden over overvolle straten met auto's van forenzen, of bezoekers van Amsterdam die hun auto gratis in de wijk neerzetten en dan met de trein verder reizen. Maar de vraag is of de maatregelen wel genoeg effect gaan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: