001 - Escaperoom aglemeen
Interview met Mark Wietsma na contractverlenging bij KDO

Interview met Mark Wietsma na contractverlenging bij KDO


Geplaatst op: 10 december 2020

Eind november jl. zijn het veldvoetbalbestuur van KDO en hoofdtrainer Mark Wietsma overeengekomen om de samenwerking voor één jaar te verlengen. Na een uitgebreid overleg met de spelersgroep en de staf werd er snel besloten om verder te gaan met de ambitieuze 31-jarige inwoner van Utrecht. Het is een zeer opmerkelijke start voor Mark als hoofdtrainer in De Kwakel geworden, mede door de coronaperikelen. Op 4 december jl. belde ik (Paul Hogerwerf) Mark op voor
een interview.

Allereerst gefeliciteerd met je contractverlenging Mark. Hoe zijn je eerste maanden als hoofdtrainer in De Kwakel bevallen?
Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking ben gekomen met KDO, was mijn gevoel heel goed. De eerste gesprekken eind vorig jaar met Réne de Jong en Maurice Bartels verliepen zeer positief. Vervolgens heb ik diverse spelers en stafleden telefonisch gesproken om nader kennis te maken met elkaar. Dit goede beeld is in de voorbereiding en met de start van de competitie alleen maar bevestigd. De samenwerking tussen de begeleiding en de spelers bevalt prima. Afgelopen donderdag stonden er bijvoorbeeld 32 spelers met veel goede wil op de trainingsvelden incl. 6 stafleden.

Hoe zien je trainingen er sinds half oktober uit, nadat de competitie noodgedwongen werd stilgelegd door de KNVB?
Elke dinsdag en donderdag trainen we, met de RIVM richtlijnen in acht genomen, met de selectie bij KDO. Elke training is opgebouwd uit twee gedeeltes. Het eerste gedeelte bestaat uit een fysiek en conditioneel programma. Hierbij wissel ik af qua duur van een oefening, variërend van lange duuroefeningen en intervaltraining. In het tweede gedeelte focus ik mij op voetbalvormen in viertallen. Elke week wil ik hiervoor nieuwe variaties bedenken, waarbij 3 tegen 1 of 2 tegen 2 centraal staat. Tevens wil ik dat mijn groep het afronden op het doel niet verleerd, dit laat ik dan ook structureel terugkeren in mijn oefeningen. Als trainer wil ik niet voorspelbaar worden en vooral creatief blijven richting mijn selectie.

Op 11 oktober jl. heb je de laatste wedstrijd gespeeld met je team tegen VVIJ. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Wat zijn jouw verwachtingen voor na de winterstop?
Dit blijft koffiedik kijken, maar ik hoop in ieder geval snel weer in teamverband en zonder beperkingen te kunnen gaan trainen met mijn groep. Het zou hierbij zeer wenselijk zijn als dit vanaf half januari mogelijk wordt. Tevens hoop ik dat we vervolgens vanaf maart a.s. een halve competitie kunnen uitspelen. Het belangrijkste voor nu is de groep bij elkaar en enthousiast houden. Voetbal is een sociale gelegenheid en uiteindelijk mist iedereen de competitiespanning.

Wat vind je van de club KDO?
KDO is een hele warme vereniging, waarbij de randzaken goed geregeld zijn. Na afloop van de wedstrijden in de kantine (toen het nog kon…) spraken diverse personen, buiten de selectie om, mij aan en tonen oprecht belangstelling in mij als persoon. Ik heb te maken met een voetbalgekke selectie, waarbij er veel onderlinge betrokkenheid is. Het is prettig samenwerken met de totale selectie en ik kan mijn eigen ideeën tot uitvoer brengen.

Wat vind je van de kwaliteit van je spelersgroep?
Over de kwaliteit van mijn spelersgroep ben ik tevreden. Het zijn veelal jongens uit De Kwakel, die een goed niveau weten te behalen. Ik ben er alleen wel van overtuigd dat er nog veel rek in de groep zit. In de eerste vier competitiewedstrijden hebben we vijf punten behaald. Dit hadden er echter acht kunnen / moeten zijn. Het verschil tussen de eerste oefenwedstrijd en de laatste competitiewedstrijd vind ik groot. Onze verdedigers raakten bijv. steeds meer gewend om in kleine ruimtes te voetballen. Diverse spelers zijn van nature harde werkers, maar hebben nog meer in hun mars. Met name qua techniek valt er nog veel winst te behalen in de komende periode.

Nu de competitie al bijna twee maanden op zondag stillegt, wat doe jij nu op deze dag?
Ik probeer mij zo goed mogelijk op deze dag te vermaken. Afgelopen zondag heb ik bijvoorbeeld twee kerstbomen in de tuin geplant. Daarnaast ga ik soms naar het bos met mijn vriendin en zoontje. In maart verwacht ik voor de tweede keer vader te worden. De zondag is nu een prima dag hiervoor
om e.e.a. thuis voor te bereiden. Tussendoor probeer ik zoveel mogelijk Engels en Duits voetbal te kijken. Al moet ik oppassen dat ik dit niet teveel doe, anders kan ik wel een opmerking van mijn vriendin verwachten…

Hoe schat je de kansen in van KDO in de 2e klasse B?
Dit vind ik een lastige vraag. Fysiek en conditioneel zijn wij op dit moment sterk. De vraag is alleen wat onze tegenstanders gedaan hebben / de komende weken gaan doen. Wij hebben nog niet tegen een Amsterdamse club gespeeld en ik ben vooral benieuwd hoe mijn spelers zich tegen hen kunnen verweren. Ik denk dat wij een lastige tegenstander zijn om van te winnen. Wij hebben weinig blessures op dit moment en een plek in de middenmoot vind ik reëel te noemen.

De thuiswedstrijden van KDO 1 worden sinds dit seizoen vastgelegd op een videocamera. Waarom maak je gebruik van deze techniek?
Het belangrijkste doel wat ik hiermee heb ik, is het verder ontwikkelen van mijn team en individuele spelers. Hiermee creëer ik bewustwording naar de spelersgroep en kunnen we eenvoudig specifieke situaties met elkaar bespreken. Individuele spelers krijgen bijv. regelmatig na een wedstrijd een korte
video van mij toegezonden. Dit alles om onderlinge discussies te creëren, waarbij continu de vraag gesteld kan worden, wat had er beter gekund in deze situatie? Tijdens de wedstrijdbespreking kan ik het videomateriaal eveneens goed gebruiken. Zelf ben ik groot fan van de speelwijze van Liverpool, dit neem ik soms ook mee in mijn wedstrijdvoorbereiding.

Welke persoonlijke ambities heb je als trainer voor de komende jaren?
Ik wil graag gaan kijken hoe ver in kan komen in het amateurvoetbal. Eerst wil ik vooral mijzelf zijn bij KDO en ben ik in De Kwakel prima op mijn plek. De komende jaren wil ik mij daarnaast ontwikkelen als trainer en goed werk afleveren. Als ik erin slaag om dit voor elkaar te krijgen, dan zullen er
ongetwijfeld mogelijkheden komen om stap voor stap naar de top van het amateurvoetbal door te groeien.

Tot slot Mark, hoe erg wordt het voetbalkamp gemist in je selectie?
Haha, sinds augustus jl. heb ik al vele video’s gezien van de voorgaande seizoenen in de kantine. Het is ontzettend jammer dat ik dit zelf in januari a.s. nog niet mee kan maken. Als trainer vind ik het vooral positief om onderweg te zijn met elkaar en activiteiten met de groep te ondernemen. Hopelijk kunnen we aan het einde van het seizoen alsnog een weekend inplannen, zodat de spelersraad zijn creativiteit weer de vrije loop kan geven.

De tekst is geschreven door: Paul Hogerwerf


Laatst bewerkt op: 10 december 2020 07:38

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Interview met Mark Wietsma na contractverlenging bij KDO

Eind november jl. zijn het veldvoetbalbestuur van KDO en hoofdtrainer Mark Wietsma overeengekomen om de samenwerking voor één jaar te verlengen. Na een uitgebreid overleg met de spelersgroep en de staf werd er snel besloten om verder te gaan met de ambitieuze 31-jarige inwoner van Utrecht. Het is een zeer … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: