001 - Escaperoom aglemeen
Infopaneel Slot Abcoude onthuld

Infopaneel Slot Abcoude onthuld


Geplaatst op: 10 december 2020

Op 10 december onthulden burgemeester Maarten Divendal en Abcoudenaar Arnold Berkhout gezamenlijk een infopaneel over Slot Abcoude op de Winkeldijk, bij de Horn. Slot Abcoude is het enige archeologische rijksmonument van gemeente De Ronde Venen. Tot voor kort herinnerde niets eraan dat Slot Abcoude hier ooit stond. Dankzij een QR code is het nu mogelijk om het kasteel in 3D te zien.
Slot Abcoude kent een interessante en vooral ook roerige geschiedenis. Deze is terug te lezen op het infopaneel. In de Middeleeuwen ontstond een houten fortificatie om het gebied van de Bisschop van Utrecht te beschermen. Na verwoesting in 1274, startte in 1328 de bouw van een stenen kasteel. Verschillende partijen streden erom, het kwam leeg te staan, werd verbouwd tot buitenplaats, weer verlaten en tussen 1800 en 1900 steen voor steen afgebroken. 


Burgemeester Maarten Divendal: “Gemeente De Ronde Venen had al jaren de wens om Slot Abcoude weer zichtbaar te maken in het landschap. Ik ben heel blij met het initiatief van Arnold Berkhout. Dankzij zijn inspanningen en de samenwerking met anderen komt onze wens uit.” 


Jarenlang vergaarde de heer Berkhout informatie en oude tekeningen over slot Abcoude, die hij als technisch en creatief vormgever samenbracht in een 3D-visualisatie. De heer Berkhout: “Als jonge jongen hoorde ik dat er een slot was, maar niemand kon me er iets over vertellen. Toen ben ik het zelf gaan uitzoeken”. Dit resulteerde in het ontwerp van de informatiezuil met tekstuele uitleg over Slot Abcoude en een QR code om de 3D-visualisatie op te roepen. Brouwer Sign B.V. heeft de informatiezuil geprint en gefreesd. Vanaf de locatie van deze informatiezuil is het slot exact zichtbaar op de plek waar het vroeger stond, zodat heden en verleden te vergelijken zijn.Laatst bewerkt op: 10 december 2020 18:27

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Infopaneel Slot Abcoude onthuld

Op 10 december onthulden burgemeester Maarten Divendal en Abcoudenaar Arnold Berkhout gezamenlijk een infopaneel over Slot Abcoude op de Winkeldijk, bij de Horn. Slot Abcoude is het enige archeologische rijksmonument van gemeente De Ronde Venen. Tot voor kort herinnerde niets eraan dat Slot Abcoude hier ooit stond. Dankzij een QR … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: