0001 - OrMontre week 42 live + vanaf 8 nov / 4-dec

Discussie over Vinkeveense Plassen: meer recreatie of behoud natuur?


Geplaatst op: 17 december 2020

Is de Vinkeveense Plassen vooral een recreatiegebied of moet de kwetsbare natuur beter beschermd worden? Over die vraag wordt al tijden gediscussieerd. Deze week praatte de gemeente De Ronde Venen over het aantal overnachtingen van recreanten rondom de plassen. Dat aantal mag de komende jaren toenemen. En het recreatieschap stelde onlangs voor om snel varen op de plas toe te laten. Plannen waar niet iedereen blij mee is.

"Het zijn allemaal kleine luchtballonetjes, terwijl het weinig geld oplevert. Er worden verkeerde keuzes gemaakt en dat gaat ten koste van de natuur", zegt Gerard Korthals, voorzitter van milieuclub De Groene Venen en naar eigen zeggen ook een recreant. "Ik heb een bootje, ik vis en ga met vrienden de plas op."

Toch maakt Korthals zich zorgen dat een bepaald soort recreatie de overhand krijgt op de plassen. Het voorstel van het recreatieschap om hard varen toe te laten ziet hij bijvoorbeeld helemaal niet zitten. "Legakkers kalven af, het kapot varen van vissen of vogels. In dit gebied zitten veel watervogels en die verstoor je gewoon als er steeds meer recreanten komen."

Meer recreanten, meer geld

Meer recreatie ten koste van de natuur. Wat betreft Ben van Rijn, voorzitter van de ondernemersvereniging Vinkeveen en zelf eigenaar van 165 vakantiehuisjes, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. "Als je het hebt over uitstoot dan valt het heel erg mee. De plassen worden heel weinig gebruikt, relatief gezien over een heel jaar. Zou ik niet over inzitten."

Van Rijn ziet dan ook best wat in het op een deel van plas toelaten van snelvaren. Het is een idee van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Met een ontheffing mogen boten dan harder varen dan 9 kilometer per uur binnen een afgebakend gebied. "Het is een vorm van watersport die ook klanten trekt", zegt van Rijn en daar gaan wij voor.

Meer klanten betekent meer geld, voor de ondernemers, maar ook voor het onderhoud van de plas. Dat onderhoud wordt door het recreatieschap gedaan en daar komen minder inkomsten binnen. De gemeente Amsterdam betaalde vroeger namelijk mee aan het onderhoud van de plassen, ruim 250.000 euro per jaar, maar houdt daar mee op. Nu moeten er nieuwe inkomsten worden gevonden in de vorm van liggeld of betaald parkeren bij de plas.

Van Rijn: "Er hangt een hele grote rekening aan die plas en die moet ergens van betaald worden. De Groene Venen heeft nooit gezegd waar dat geld vandaan moet komen. Maar wij als ondernemers moeten het deels betalen."

Groot hotel

Volgens natuurliefhebber Korthals wordt er door zijn organisatie wel degelijk nagedacht over alternatieve inkomstenbronnen. "Er is bijvoorbeeld een idee om een groot hotel bij de plassen te plaatsen waar bijna niemand last van heeft. Dat zou een goede manier zijn om behoorlijk wat geld op te halen."

Voor de gemeente De Ronde Venen blijft het ingewikkeld om te schipperen tussen de verschillende belangen van de 'stakeholders' op de Vinkeveense Plassen. "Dag- en verblijfsrecreanten komen hier om te ontspannen, en vullen hun bezoek aan het gebied op verschillende wijzen in. Natuur en recreatie gaan hand in hand op de plassen. Het één kan niet zonder het andere. Bij toekomstige recreatieve ontwikkelingen is het essentieel dat het karakter van de Vinkeveense Plassen behouden blijft en dat er aandacht is voor de balans tussen het landschap, inwoners en bezoekers", laat de gemeente via een woordvoerder weten.

Ilegale bebouwing

Over het snel varen is nog geen beslissing genomen en ook volgend jaar zal het nog vaak over de Vinkeveense Plassen gaan. Dan moet er door de gemeente namelijk een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld. En dat gaat onder andere gevolgen hebben voor de legakkers, de eilandjes waarop in de plassen waarop veel (illegale) bouwsels staan.

Laatst bewerkt op: 17 december 2020 07:06

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Discussie over Vinkeveense Plassen: meer recreatie of behoud natuur?

Is de Vinkeveense Plassen vooral een recreatiegebied of moet de kwetsbare natuur beter beschermd worden? Over die vraag wordt al tijden gediscussieerd. Deze week praatte de gemeente De Ronde Venen over het aantal overnachtingen van recreanten rondom de plassen. Dat aantal mag de komende jaren toenemen. En het recreatieschap stelde … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: